Zandvoort A 2882
Zandvoort A 3590
Haarlemmerstraat 20, 2042 NC te Zandvoort
Haarlemmerstraat 22, 2042 NC te Zandvoort

Inleiding

DUBBELE VERANDAWONING met ERFSCHEIDING, gebouwd omstreeks 1900 en gelegen aan de zuidzijde van de Haarlemmerstraat. Aan beide zijden van deze straat werden omstreeks deze periode vele verandawoningen gebouwd. De voortuinen worden door een ijzeren tuinhek op een bakstenen muurtje van de openbare weg gescheiden. Bij nummer 22 (oostelijke woning) is het tuinhek en muurtje nog oorspronkelijk.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd dubbele verandawoning, deels onderkelderd en bestaande uit één bouwlaag onder afgeplat schilddak met zwarte kruispannen

De gevels zijn opgetrokken in gewitte baksteen met gepleisterde decoratie. De voorgevel (N) wordt afgesloten door een kroonlijst en telt per woning vier vensterassen waarvan de tweede as vanaf de zijgevel een paneeldeur bevat en de flankerende assen zijn voorzien van stolpdeuren met glaspanelen. Het dakschild boven de voorgevel heeft vier kapellen onder in oorsprong zinkgedekte zadeldaken. De dakkapellen hebben een stolpraam met bovenlicht en verticaal beschot in de top.

Tegen de gehele breedte van voorgevel bevindt zich een houten veranda onder lessenaarsdak met niet oorspronkelijke dakbedekking. De veranda heeft een breedte van acht bogen en een uit verticaal beschot bestaande afscheiding in het midden tussen de beide woningen. De zijkanten zijn ingevuld met glaspanelen met roeden. Het terras van de veranda is betegeld met gele en rode tegels.

De beide zijgevels (W, O) hebben elk een schuifvenster nabij de voorgevel.

De op het zuiden gelegen achtergevel (gespiegeld om middenas) heeft onregelmatig geplaatste schuif- en draaivensters van verschillend formaat en vorm: nabij de zijgevel een groot vierruits schuifraam met getoogd bovenlicht; daarnaast een paneeldeur met getoogd bovenlicht; daarboven een schuifvenster met T-raam; naast de genoemde paneeldeur een klein hooggeplaatst venster; daarnaast een stolpdeur met getoogd bovenlicht; daarboven een schuifvenster met T-raam.

Het interieur van nummer 22 is nog grotendeels gaaf.

Het ijzeren tuinhek bestaat uit smalle pijlers met daartussen getoogd hekwerk.

Waardering

De dubbele verandawoning met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuws woonhuis met een fraaie en evenwichtige vormgeving van de veranda. Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van het woonhuis uit omstreeks 1900.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Verandawoning