Zandvoort B 4436
Haarlemmerstraat 37, 2042 NB te Zandvoort

Inleiding

VERANDAWONING ("Fleur"), gelegen aan de noordzijde van de Haarlemmerstraat en gebouwd in 1906 naar ontwerp van W.F. Doeglas in de trant van de Art Nouveau.

Omschrijving

Op samengesteld grondplan gebouwd vrijstaande woonhuis bestaande uit een haaks op de straat gericht volume van twee bouwlagen onder plat dak en een evenwijdig aan de straat gelegen volume van één bouwlaag onder half schilddak bedekt met groen geglazuurde Hollandse pan en metalen piron aan de voorzijde. Het lagere volume staat haaks op het hogere volume en springt ten opzichte van dit hogere volume terug.

Het muurwerk is opgetrokken in witgepleisterde baksteen die wordt afgewisseld met banden over de gevel in groen geglazuurde baksteen en aansluit op onder- en middendorpel van het venster alsook in ontlastingsbogen

Het hogere volume heeft een door kantelen afgesloten voorzijde (Z) met begane gronds afgeschuinde hoeken die via overhoekse uitkraging overgaan in rechte hoeken op de verdieping. De begane grond heeft in het midden een getoogd schuifvenster met meerruits bovenlicht en links en rechts in de zijgevels van het vooruitspringende deel een klein getoogd schuifvenster. De verdieping heeft twee gekoppelde getoogde schuifvensters met halfrond afgesloten bovenlichten.

Het lagere volume heeft begane gronds in de oksel met het vooruitspringende deel van de voorzijde (Z) een rijk gesneden veranda onder met zink bekleed lessenaarsdak. De veranda heeft vloertegels met blauwe en gele figuratie. De veranda wordt van binnenuit bereikt via stolpdeuren in een meerdelig kozijn met getoogd kalf en bovenlichten met glas-in-lood. De linkerzijde van de veranda bevat twee vensterassen met door roeden ingedeelde bovenlichten. Rechts wordt de afsluiting gevormd door de zijmuur van het vooruitspringende bouwdeel. Het lessenaarsdak van de veranda sluit hoog in de gevel aan onder een korfboogfries onde de door gesneden korbelen ondersteunde dakgoot. In het dakschild hierboven bevindt zich een onder pangedekt lessenaarsdak geplaatste dakkapel met twee ramen.

De rechterzijde (O) heeft begane gronds drie getoogde schuifvensters en op de verdieping twee dubbele rechtgesloten schuifvensters. Eén dubbel schuifvenster heeft glas-in-loodramen.

De linkerzijde (W) is geheel blind.

De achterzijde (N) heeft een vergelijkbare tweedeling als de voorzijde, met links een volume van twee bouwlagen met plat dak en rechts een éénlaags volume met dakschild. Het volume met plat dak heeft een hoge schoorsteen op de oostelijke hoek, een uitgebouwd éénlaags volume op de begane grond en een onregelmatige plaatsing van vensters en deuren. Het volume onder het dakschild heeft een groot meerruits venster met getoogd kalf als aan de voorzijde in de veranda voorkomt.

Waardering

De verandawoning is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in detaillering en materiaalgebruik fraai uitgevoerd woonhuis met Art Nouveau stijlkenmerken in de vroeg twintigste-eeuw. Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van het woonhuis omstreeks 1900. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van een zeldzaam geworden lineaire structuur bestaande uit vergelijkbare objecten.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Verandawoning

Doeglas, W.F. ; Noord-Holland