Zandvoort A 4705
Zandvoort A 3983
Haarlemmerstraat 44, 2042 ND te Zandvoort
Haarlemmerstraat 46, 2042 ND te Zandvoort

Inleiding

DUBBELE VERANDAWONING (nr 44: "Summerhouse"; nr 46: "Nos vacances"), gebouwd omstreeks 1910 in de stijl van de Art Nouveau. De dubbele verandawoning staat aan de zuidzijde van de Haarlemmerstraat en vormt een hoekwoning. Aan beide zijden van deze straat zijn omstreeks deze periode vele verandahuizen gebouwd. De beide woningen zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld, nummer 44 is de westelijke woning, die op de hoek is gelegen. Nummer 46 is de oostelijke variant die van de twee woningen de meeste wijzigingen heeft ondergaan zoals in het samengestelde venster aansluitend de veranda, de indeling van de achtergevel en het minder oorspronkelijke interieur.

Omschrijving

In oorsprong op T-vormig grondplan gebouwd en ten dele onderkelderd, dubbele verandawoning, bestaande uit twee bouwlagen onder plat dak. De voorgevel van beide woningen telt vier vensterassen. In de middenas ligt de entree met gekoppelde voordeuren in een met een segmentboog afgesloten portiek. Erboven bevinden zich twee schuiframen die (elk behorend bij een woning) door een gemeenschappelijke segmentboog worden gekoppeld. Links en rechts hiervan wordt de vensteras ingenomen door een samengesteld venster dat begane gronds aansluit op een veranda en boven op het op de veranda rustende balkon. Het muurwerk is opgetrokken in gepleisterde baksteen, de bogen boven de vensters zijn in schoon metselwerk uitgevoerd. De gevel wordt boven de middenpartij afgesloten door opzetstukken met krulornament aan weerszijden van een halfronde gevelbeëindiging. Een gestileerd bloemmotief bekroont de beide hoeken van de gevel en klemt daartussen een gesloten lage borstwering in.

Aan weerszijden van de middenpartij bevinden zich op beide bouwlagen meerdelige kozijnen met centrale stolpdeuren die toegang geven tot de veranda en het daarboven gelegen balkon. De flankerende partijen hebben elk een in rijk houtsnijwerk uitgevoerde veranda waarboven zich bij nummer 44 nog een houten balkonhek bevindt. De veranda's hebben aan de beide zijden glaspanelen met meerruits roedenverdeling en zijn voorzien van een terras met granito-vloer. De kolommen zijn van sierlijk gevormde korbelen voorzien.

De linker zijgevel wordt gevormd door de scheidingsmuur met woning nr 48. De rechter zijgevel heeft alleen een schuifvenster met meerruits bovenlicht nabij de voorgevel. De achtergevel, die ter plaatse van de scheidingsmuur van twee woningen een gekoppelde platgedekte uitbouw is voorzien, is alleen bij nr 44 als oorspronkelijke indeling behouden gebleven.

Het interieur van nummer 44 verkeert van de twee woningen nog grotendeels in de meest originele staat en bevat onder meer de oorspronkelijke deuren waaronder een dubbele schuifdeur met glas in lood tussen de voor- en achterkamer begane gronds, in de voorkamer een schouw waarvan de boezem met marmer bekleed is, en in de keuken een keukenschouw en een glazenkast.

Waardering

De dubbele verandawoning is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van vroeg twintigste-eeuws woonhuis. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een typologische ontwikkeling van het woonhuis rond 1900. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van een zeldzaam geworden lineaire structuur bestaande uit vergelijkbare objecten.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Verandawoning