Uitgeest GA 179
Uitgeesterweg 27, 1911 NK te Uitgeest

Inleiding

STOLPBOERDERIJ uit 1880 genaamd "De Bisschop", gelegen aan de oostzijde van de Uitgeesterweg. De verlengde stolp is van het afgeleide Noord-Hollandse type en vertoont in de voorgevel elementen uit het Eclecticisme. De boerderij werd in opdracht van Hermannus Albrink door aannemer Kabel uit Castricum gebouwd op de plaats van een gesloopte voorganger, waarvan de voorgevel naar het noorden gericht was.

De voorgevel is in 1984 opnieuw opgetrokken in nagenoeg oorspronkelijke vorm. Hierbij werden een naamsteen en een druppellijst onder de kroonlijst toegevoegd. De windveren van de dakkapel zijn omstreeks 1995 naar de oude vorm gekopieerd, de makelaar en hoekornamenten zijn in enigszins gewijzigde vorm vervangen.

Beschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde en gedeeltelijk onderkelderde stolpboerderij onder een schilddak met zwartgeglazuurde en gesmoorde Hollandse pannen. De achter- en zijgevels zijn opgetrokken in rode machinale baksteen van circa 22,5 x 5 cm, in kruisverband met snijvoeg. De vernieuwde voorgevel is opgetrokken in rode machinale baksteen in waalformaat in afwisselend kruis- en staand verband. Zowel op het voor- als het achterschild staat een vierkante schoorsteen van rode machinale baksteen waarin twee sierlagen van gele baksteen.

De nagenoeg symmetrische voorgevel (W) heeft een gecementeerde plint en wordt afgesloten door een hoofdgestel dat onderbroken wordt door een tot dakkapel verhoogde middenrisaliet onder een zadeldak. Het zadeldak heeft een overstek met rijkgesneden windveren en, in 1995 vervangen, hoekornamenten en makelaar. De voorgevel en de middenrisaliet zijn voorzien van gecementeerde hoekpilasters met gebosseerde (schijn)blokken. De verhoogde middenrisaliet telt in de eerste en tweede bouwlaag twee getoogde T-vensters en heeft in de top een in 1984 in cement gegoten gevelsteen. Rechts van de middenrisaliet bevinden zich twee getoogde T-vensters, en links ervan een paneeldeur voorzien van twee originele gietijzeren deurroosters, waarboven het oorspronkelijke getoogde bovenlicht. Het getoogde T-venster uiterst links heeft nog het originele kozijn en bovenlicht.

In de rechter zijgevel (Z) bevinden zich twee getoogde T-vensters. Het rechter venster bevindt zich ter hoogte van de opkamer boven een eveneens getoogd keldervenster (een stolpraam waarvoor diefijzers). De gevel heeft verder een opgeklampte staldeur van verticale kraaldelen met een getoogd tweeruits bovenlicht, en twee halfronde gietijzeren tuimelramen.

De linkerzijgevel (N) telt zeven gietijzeren stalvensters van bovengenoemd type. Rechts hiervan bevindt zich een getoogd venster met een origineel bovenlicht en een gewijzigd onderraam.

De achtergevel (O) heeft links een terugliggende darsdeur, een opgeklampte dubbele deur van rabatdelen. Verder telt de achtergevel vier halfronde stalvensters als genoemd: drie in het midden en één rechts en een vermoedelijk origineel tweeruits tuimelraam.

De houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met een overstek aan de voorzijde. Het interieur is grotendeels oorspronkelijk bewaard gebleven en bevat onder meer een voormalige kaaskamer voorzien van een plavuizenvloer, een onderkelderde opkamer met bedstede, en een woonkamer waarin een door bedsteden geflankeerde zwartmarmeren schouw met een bovenboezem in Lodewijk XV-stijl. De woonkamer heeft verder onder meer door halfzuilen geflankeerde vouwblinden en een houten plafond met omgaande lijst en rijkgesneden florale midden- en hoekornamenten.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven en rijk uitgevoerd voorbeeld van streek-eigen agrarische bouwkunst uit het vierde kwart van de negentiende eeuw.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Afgeleide Noordhollandse type

restauratie