Grotestraat 4, 5437 AS te Beers NB

Inleiding

Het voormalige GEMEENTEHUIS van Beers is gelegen aan de zuidelijke zijde van de Grotestraat. Het pand werd in 1915 gebouwd in late neorenaissance stijl. Omstreeks 1935 en opnieuw in 1956 is het pand aan de achterzijde met onder meer een raadszaal en een lokettenbalie uitgebreid. Het laatste onderdeel valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het raadhuis had oorspronkelijk een vierkante plattegrond. Door de latere uitbreidingen aan de achterzijde is deze T-vormig geworden. Het onderkelderde eenlaags deel uit 1915 heeft een schilddak met tuile-du-nord pannen en een centrale achtkantige open dakruiter met naaldspits en zinken pirons.

Het bakstenen muurwerk is voorzien van smeedijzeren sierankers en wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst op houten consoles. De voorgevel heeft drie vensterassen. In de sterk geprononceerde middenrisaliet, die bekroond wordt door een trapgevel, is in een portiek een opgeklampte vleugeldeur met smeedijzeren sierbeslag en gedeeld bovenlicht aangebracht.

Tevens vindt men er een marmeren gevelsteen met de inscriptie: "De eerste steen gelegd / door P.A.H.E. Thijssen, burgemeester / Beers, 3 juli 1915". Een bakstenen trap met hardstenen hoekstukken leidt naar deze ingangspartij. In de door een bol bekroonde topgevel is een klein houten kruisvenster aangebracht, waarboven in hoog-reliëf het gemeentewapen.

Ter weerszijden van de risaliet is een houten kruisvenster met paneelluiken, waarop diabolo-beschilderingen, aangebracht. In de oostelijke zijgevel is behalve een kruisvenster een drietal lichten en een glas-in-loodvenster aangebracht. De westelijke gevel heeft naast een kruisvenster drie kelderlichten met dievenklauwen en een drietal later ingebroken lichten.

De achterbouw bestaat uit een op het oude raadhuis aansluitend hoog eenlaags deel onder zadeldak uit omstreeks 1935, waar voorheen de raadszaal in was ondergebracht. In de achtergevel zijn drie houten kruisvensters onder rondboognissen aangebracht. In 1956 is tegen deze achtergevel een eenlaags aanbouw onder plat dak gezet. In het interieur zijn onder meer van belang het houten tochtportaal, de centrale gang met bakstenen togen, zwart-wit geblokte plavuizenvloer en opgeklampte deuren, het trappenhuis met glas-in-lood raam, voorstellende de Beerse Overlaat met de tekst: "Beerse Maas" en een tegeltableau met een landschap en het gemeentewapen.

Waardering

Het gemeentehuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van raadhuizen in de periode kort na 1900 en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het gemeentehuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Tevens is het waardevol vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Stadhuis