Kerkstraat 8, 5431 DS te Cuijk

Inleiding

KERKHOFKAPEL uit 1898 in neogotische stijl en SCHANSMUUR. De kerkhofkapel ligt in het verlengde van de centrale as van het kerkhof.

De kapel is een schenking van Maria Tummers en Petrus de Hamer. Het ontwerp is van architect P.J.H. Cuypers. Aan de noord- en westkant van het kerkhof waarop deze kapel staat ligt een bakstenen schansmuur voorzien van ezelsrug. Aan de oostkant wordt het kerkhof begrensd door de rond 1970-1980 aangelegde Maasboulevard.

Omschrijving

De kapel is een rechthoekig gebouwtje in schoon metselwerk met speklagen van natuursteen en hardstenen plint onder een leien wolfdak. In het metselwerk zijn profielstenen toegepast, zowel bij de ingangspartij als onder de goot en bij het basement. Links en rechts van de spitsboogingang twee engelen gehakt in Franse kalksteen. Inwendig netgewelf met polychroomwerk en geornamenteerde tegellambrizering. Het interieur bevat een retabel met calvariegroep met de beelden van Petrus en Elisabeth patroons der schenkers. In de kapel gekleurd tegelwerk in diverse patronen.

Een smeedijzeren hekje sluit de binnenruimte af. Het dak wordt bekroond door een smeedijzeren kruis met doornenkroon. De houten bakgoten hebben gestoken boeiboorden. Aan drie zijden van de kapel een hardstenen stoep met tegelwerk-vulling en tien hardstenen stoeppalen, die van boven naar beneden in doorsnede verlopen van rond tot acht- en vierkant. De schansmuur behoort tot het monument.

Waardering

Kapel en schansmuur zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de kerkhofkapel. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect P.J.H. Cuypers. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang. Het is gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam voorbeeld van de latere periode van het werk van de bouwmeester Cuypers.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D)
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)