Lange Linden 4, 5433 NC te Katwijk NB

RAADHUIS uit 1876 van de in 1942 opgeheven gemeente Katwijk en Klein Linden.

Omschrijving

Symmetrisch tweelaags blokvormig bouwwerk onder schilddak. De monumentale voorgevel telt drie traveeën. De middenrisaliet bevat de hoofdingang met erboven op de verdieping een balkon waarboven een trapachtige attiekbekroning, waarin in natuursteen het gemeentewapen is gehakt. Op de begane grond oorspronkelijk een politiepost met dienstwoning en op de verdieping de secretarie met de raadszaal.

In de architectuur van het huis is duidelijk onderscheid gemaakt tussen deze functies. De onderbouw heeft een lage en de bovenbouw een hoge verdiepingshoogte. Ter markering van deze twee bevindt zich in de gevel een hardstenen cordonlijst. Al de muuropeningen zijn getoogd. Op de verdieping zijn ze voorzien van zesruits schuifvensters, in de voorgevel met geprofileerde hardstenen omlijstingen en onder de dorpels twee voluutvormige kraagstenen, op de begane grond voorzien van vierruits schuifvensters zonder omlijstingen.

De voorgevel heeft een kroonlijst met een boogfries in stucwerk, ter plaatse van de risaliet voorzien van vijf voluutvormige consoles. De voorgevel wordt begrensd door geblokte hoekpilasters. Het metselwerk bestaat uit handvorm baksteen gemetseld in kruisverband. Het balkonhek is van smeed- en gietijzerwerk. De indeling van het raadhuis is nauwelijks gewijzigd. Opvallend is de houten trap ter breedte van de hal. In de kelder met het tongewelf bevond zich vermoedelijk het cachot.

Waardering

Het raadhuis met politiepost en dienstwoning is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor het bestuur in de late negentiende eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het raadhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is als voorbeeld van een dorpsraadhuis betrekkelijk zeldzaam.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis