Cuijk, hoek Grote-/Maasstraat

Inleiding

BEELD van het H.Hart van Jezus uit 1927 door beeldhouwer A.de Beule uit Gent. Het beeld bevindt zich op de hoek van de Grotestraat en de Maasstraat in Cuijk.

Omschrijving

Het beeld dat Christus Koning voorstelt is van gegoten brons. Het staat op een achthoekige sokkel van gefrijnd hardsteen, omheind door een achtkantig siersmeedijzeren hekwerk. Het beeld is volgens opschrift door de parochianen op 4 juni 1927 aangeboden aan de pastoor A.J.H. Sengers bij zijn 40-jarig priesterfeest. Tevens bevinden zich op de sokkel de volgende teksten: "H.Hart van Jezus laat toekomen Uw rijk" en" H.Hart van Jezus zegen onze parochie". Direct achter het beeld staat een lindeboom met een omtrek van ca. 200 cm.

Waardering

Het H.Hartmonument met hek is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotionele cultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H. Hartmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier De Beule. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

1927
1927

Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Standbeeld H.Hartbeeld voorstellend Christus Koning