Stationsstraat 29, 5431 CB te Cuijk

Inleiding

WOONHUIS met kenmerken van de Chaletstijl en een strakke vorm van Art Nouveau, gebouwd in 1913 voor beeldhouwer P.M. Smits onder architectuur van Henri Smits (Haarlem).

Omschrijving

Vrijstaand groot tweelaags woonhuis onder zadeldak met overstek. Gevels van baksteen gemetseld in kruisverband met ornamentiek. Beide topgevels met vakwerk in hout, baksteen en pleisterwerk. Aan weerskanten van de voordeur in het kleine portiek twee leeuwenkoppen in natuursteen.

Vensters met glas-in-lood bovenlichten. In de zijgevels blindvensters, waarin op de begane grond twee kloostervensters zitten. Op de zolder- verdieping de oorspronkelijke vensters met roedenverdeling. De vensters van de benedenverdieping zijn aan de straatkant voorzien van onderluiken. Aan de achterkant van het huis een serre met tuindeuren waarboven een balkon uit de bouwtijd. Gaaf interieur met uitzondering van de woonkamer. Hier zijn de schuifdeuren en schoorsteenmantels uitgebroken. In gang marmeren kerkplavuizen. Jugendstil tegelwerk in toilet en serre. Naast het moderne woonhuis achter Stationsstraat 31 ligt de voormalige werkplaats van de beeldhouwer, deze behoort niet tot het monument.

Waardering

Het woonhuis van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische ontwikkeling, namelijk de totstandkoming van een stationswijk en de bouw van woningen voor de elite, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Smits. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid mede vanwege de rijzige verschijningsvorm.