Actualiteit gegevens: 11-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517533
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 juni 2001
Kadaster deel/nr: 
82822/46
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Land van Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haps
X-Y coördinaat: 
188299 - 410934

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Ten noorden van het voormalige stationsemplacement te Haps staat aan het einde van een doodlopende straat een vrijstaand eenvoudig WOONHUIS MET BEDRIJFSAANBOUW, daterend uit omstreeks 1920.

Omschrijving

Het eenlaags object heeft een L-vormige plattegrond (de gevel van het bedrijfsgedeelte ligt iets terug van de straat) en wordt gedekt door zadeldaken, afgewolfd aan de achterzijde van het woonhuis en belegd met muldenpannen.

De zuidelijke zijde, met de nokrichting van het dak haaks op de straat, is als woonhuis gebouwd. Het noordelijke deel van het gebouw, met de nokrichting parallel aan de straat, wordt voor het grootste deel ingenomen door de bedrijfsruimte. Bijzonder is dat alle gevels zijn opgetrokken in rood gevoegde cementsteen, voorzien van bakstenen segmentboogstrekken en banden. In de (westelijke) voorgevel van het woonhuis is naast een paneelvoordeur met bovenlicht met glas-in-lood een openslaand venster met vierruits bovenlicht geplaatst, onder af te sluiten met paneelluiken. De dorpels zijn vervaardigd uit granito-beton. Op de verdieping in de tuitgevel is een eenvoudig openslaand venster. In de zuidelijke gevel zijn twee vensters met bovenlicht en luiken geplaatst, identiek aan die in de voorgevel. In de achtergevel bevinden zich onder meer eenvoudige openslaande vensters. De haaks op het woonhuis gesitueerde bedrijfsaanbouw heeft aan de zijde van het huis een T-schuifvenster met vierruits bovenlicht en paneelluiken. Dominant in de gevel is de hoge, opgeklampte inrijpoort. In de noordelijke gevel bevinden zich naast elkaar drie ijzeren, getoogde twaalfruits vensters. Een klein opgeklampt laadluik geeft toegang tot de zolderverdieping.

In het interieur zijn onder meer van belang de kleine schouw en de paneeldeuren in het woonhuis. Op het erf staat een sierkers en een linde met een omvang van ca. 1,5 meter.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van het Peelgebied, als voorbeeld van de vroege industrialisatie als gevolg van de aanleg van de spoorlijn, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis met bedrijfsruimte.

Het object is van architectuurhistorisch belang door de sobere stijl, de detaillering is tevens van belang als zeldzaam voorbeeld van de toepassing van cementsteen. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Het is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKijkuitspad65443 AGHaps

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBedrijfsruimte

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
CuijkK2056

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201920globaalvervaardiging