Maartensdijk C 3476
Maartensdijk C 3477
Maartensdijk C 1412
Maartensdijk C 3475
Maartensdijk C 3026
Bij Groenekanseweg 85, 3737 AC te Groenekan

Omschrijving

De historische PARKAANLEG van de buitenplaats "Voordaan" is rond 1850 gerealiseerd in landschappelijke stijl naar ontwerp van Jan Copijn. Het park om het huis wordt omgeven door een aanleg met een slingervijver, die deels door de later aangelegde villawijk heenloopt. De vijver strekt zich uit van het zuidoosten via een westelijke kromming naar het noordoosten. Het gedeelte ten zuiden van de vijver, rond het huis, heeft een open karakter door de aanleg van een groot grasveld. Op dit veld staan oostelijk van het huis een solitair, een rij bomen langs de wetering en een coulisse ter hoogte van de gebogen oprijlaan, die naar het huis voert en eindigt in een keerpunt ten westen van het huis. De brug over de wetering is opgetrokken in decoratief metselverband met Amsterdamse Schoolstijl-kenmerken. Westelijk van het huis zijn bossages geplant, bestaande uit heesters. Het gebied gelegen rond de slingervijver, achter het huis, is vanuit het huis bereikbaar via een voetgangersbrug en vormt het hart van de villawijk. De beplanting bestaat hoofdzakelijk uit eiken en beuken en lagere bossages. Met uitzondering van het hoofdgebouw en parkaanleg, zijn de overige onderdelen van ondergeschikt belang.

Waardering

De parkaanleg is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een landschappelijke aanleg alsmede van ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin

Landschapsstijl