Maartensdijk C 3476
Maartensdijk C 3475
Groenekanseweg 85, 3737 AC te Groenekan

Omschrijving

Het aan de Groenekanseweg gelegen LANDHUIS is opgetrokken op een in hoofdzaak rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een samengesteld, leien gedekt afgeplat schilddak. Het huis is boven een natuurstenen plint opgetrokken in baksteen, dat is bepleisterd en geschilderd. De gevels zijn met uitzondering van de linkerzijgevel geleed door lisenen en in de eerste bouwlaag uitgevoerd met imitatievoegen. De gevel is tussen de eerste en de tweede bouwlaag en onder de goot voorzien van horizontale geprofileerde lijsten. De schuifvensters zijn voorzien van vensteromlijstingen. De voorgevel of zuidgevel telt vijf assen met links een torenachtig risaliet van één vensteras, gedekt door een tentdak met smeedijzeren windvaan. Rechts van het risaliet bevinden zich begane gronds twee vleugeldeuren met bovenlichten waarvoor tegen de eerste bouwlaag een door drie Dorische zuilen en met pilasters tegen de gevel ondersteund balkon waarop op de verdieping gevat tussen palsters twee dubbele deuren aansluiten. Het balkon is voorzien van een balustrade. Het rechter deel van de gevel bevat in beide bouwlagen twee vensters. De dakschilden worden aan de voorzijde elk doorbroken door een dakkapel. Tegen de rechterzijgevel is aan de eerste bouwlaag een serre gezet alsmede een niet oorspronkelijke uitbouw. De serre doet op de verdieping dienst als balkon. In de tweede bouwlaag zijn in de gevel een vijftal openslaande deuren met bovenlicht gezet.

De achtergevel is nagenoeg symmetrisch en telt zes vensterassen. In de eerste bouwlaag is links van het midden een deur gezet.

De linkerzijgevel bestaat rechts uit de torenachtige risaliet, die in beide bouwlagen één venster bevat. Links risaleert de gevel eveneens. Het terugliggende middendeel bevat een aantal vensters, waaronder een halfrond venster van het trappenhuis. Tegen de gevel zijn diverse aanbouwen gezet.

De indeling van het interieur is ten dele oorspronkelijk. De vertrekken worden vanuit de vestibule door een naar de achterzijde leidende gang in tweeën verdeeld. De vestibule is uitgevoerd met composiete pilasters en een kroonlijst. Het ten opzichte van de gang westelijk gelegen trappenhuis heeft een houten trap en groot venster. In de voorkamer aan de zuidwestzijde bevindt zich een marmeren schouw.

Waardering

Huis "Voordaan" is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een landhuis in Neo-classicistische stijl. Het huis is tevens van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Grothe, familie ; Utrecht