Maartensdijk C 1821
Kastanjelaan 2, 3737 RB te Groenekan

Inleiding

In 1929 naar ontwerp van architect F.J.A. den Tex voor Mr. D. Kaars Sypesteyn gebouwd WOONHUIS, type landhuis, met invloeden van de Amsterdamse School stijl. De villa is gebouwd op een deel van het voormalige landgoed Voordaan, dat in 1919 door de NV Algemene Bouw- en Exploitatie Maatschappij grotendeels werd verkaveld. In de jaren dertig heeft Gerrit Rietveld een aantal interieurelementen voor het pand vervaardigd. Een tweetal plafonnières zijn hiervan nog aanwezig.

De villa ligt in een parkachtig aangelegde tuin, die gedeeltelijk is ontworpen door mevrouw Stam-Dresselhuis en een grote variëteit aan bomen en heesters bevat.

Omschrijving

Het haaks op de Kastanjelaan gelegen landhuis is opgetrokken en telt twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak dat aan de korte zijden lager is doorgetrokken. De gevels van de eerste bouwlaag zijn witgeschilderd. De tweede bouwlaag is boven geprofileerde klossen met houten delen gepotdekseld. Een groot aantal vensters zijn zesruits, waarvan het onderste deel draaibaar is.

De zuidgevel aan de tuinzijde heeft in de eerste bouwlaag iets uit het midden een dubbele openslaande deur met zijlichten en persiënnes. Rechts hiervan zijn vier gekoppelde vensters met persiënnes gezet. Links is tegen de gevel een serre gebouwd. De tweede bouwlaag heeft in het midden twee keer twee gekoppelde vensters en ter weerszijden drie gekoppelde vensters. In het dakvlak is een brede dakkapel gezet met drie gekoppelde draaivensters met ertussen gepotdekselde delen.

De noordgevel bevat de hoofdentree, bestaande uit een houten deur, waartegen een houten portaal is gezet met roedenvensters en een rondboogdeur. In de zwikken bevinden zich reliëfs van Hildo Krop. Het portaal is uitgevoerd met een houten bank. Rechts van de entree is de eerste steen aangebracht met de tekst: `P.H. Kaars Sypenstyn op 17 april 1929'. De gevel bevat voorts links van de entree een drietal vensters en drie gekoppelde vensters. In de tweede bouwlaag is een aantal vensters gezet waaronder een groot roedenvenster ten behoeve van de hal. Het dakvlak bevat een soortgelijke dakkapel als het dakvlak aan de zuidzijde.

Tegen de westgevel is een aanbouw onder plat dak gezet die echter als van ondergeschikt belang wordt geacht. Het dakvlak wordt doorsneden door een kleine dakkapel, waarop een klokkestoel met klok is gezet, daterend uit 1888. Het is een hergieting van een Hemonyklok van het Utrechtse Domcarillon en draagt het opschrift: `Severin van Aerschodt Louvain Belgique FK+JW 1888.' Tegen de oostgevel is een aanbouw gezet onder plat dak die de verbinding vormt met de garage. Deze telt één bouwlaag onder zadeldak met de nok haaks op het huis. De topgevels zijn gepotdekseld en bevatten drie gekoppelde vensters. Aan de noordzijde zijn openslaande deuren aangebracht met smalle verticale vensters en decoratieve gehengen, de zuidzijde bevat gekoppelde vensters.

Het interieur is grotendeels oorspronkelijk van indeling. Aan de noordzijde bevindt zich de hal met het trappenhuis, dat in Amsterdamse schoolstijl is uitgevoerd. In de westelijke kamer is een eenvoudige plafonnière aangebracht, waarschijnlijk naar ontwerp van Gerrit Rietveld. De radiatoren zijn voorzien van ombouwen. Aan de noordoostzijde is de keuken gesitueerd met kasten en radiator met bordenwarmer. De tweede bouwlaag beschikt over een oorspronkelijke badkamer en het originele sanitair. Op zolder bevindt zich de droogkamer.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard en vroeg voorbeeld van een villa naar ontwerp van F.J.A. den Tex met Amsterdamse school-invloeden in het interieur, tevens van cultuurhistorische- en ensemblewaarde vanwege de ligging binnen het in 1919 deels verkavelde landgoed Voordaan.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Den Tex, F.J.A. ; Utrecht