Maartensdijk N 837
Ruigenhoeksedijk 1 TR, 3737 MP te Groenekan

Inleiding

In 1940 gebouwd TRANSFORMATORGEBOUW, type transformatorhuisje. Het gebouwtje werd ontworpen door de Provinciale Utrechtse Electriciteits Maatschappij en maakt onderdeel uit van een in die tijd nieuw type huisje in kubistische stijl.

Omschrijving

Het op de hoek met de Ruigenhoeksedijk gelegen transformatorhuisje is opgetrokken op nagenoeg vierkante plattegrond onder platte daken. De gevels zijn in klezoorverband met diepe voegen opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van rode baksteen. De dakrand van het hoogste, L-vormige platte dak is afgewerkt met een rij gesmoorde geglazuurde gevelpannen. Het vrijwel kubusvormige gebouw heeft aan de voorzijde links een licht inspringend bouwdeel met een uitkragende, horizontale afdekplaat. In dit bouwdeel bevindt zich aan de voor- en linkerzijgevel een groengeschilderde stalen deur. Rechts van de deur in de voorgevel is een liseen uitgemetseld.

Voor het overige zijn de gevels blind, met uitzondering van een tweetal ventilatieroosters boven in twee gevels.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van transformatorgebouw in kubistische stijl. Tevens vanwege de situationele waarde vanwege de prominente ligging op de hoek met de Ruigenhoeksedijk. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de electrificatie.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

PUEM ; Utrecht