517572 - Houtmansplantsoen
Gouda, Houtmanpl. westz. park

Inleiding

Een GEDENKTEKEN uit omstreeks 1898, in de vorm van een boombescherming in een Eclectische aan de Hollandse Neo-Renaissance bouwtrant verwante stijl, is geplaatst rondom in een dat jaar geplante lindeboom. De boom, welke ook 'Wilhelmina'- of gedenkboom wordt genoemd, is geplant ter ere van de troonsbestijging van koningin Wilhlemina in 1898.

Het gedenkteken staat aan de westzijde van het park, nabij een wandelpad in de richting van een brug naar de Spieringstraat. Rondom de boombescherming bevindt zicht een achtzijdige klinkerbestrating.

Omschrijving

Achtzijdig gesloten hekwerk van giet- en smeedijzer bestaat op de hoeken uit gietijzeren, met pijnappelmotief bekroonde pijlers en daartussen uit van pijlpunten voorziene spijlen. Het hekwerk is tussen de spijlen verlevendigd met decoratief gebogen en gekrulde ornamenten. Aan twee zijden bevinden zich eenvoudig rechthoekige cartouches, waarin uitgezaagd de datum: '1898' en 6 Sept.'

Waardering

Het gedenkteken is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als een representatief voorbeeld van boombescherming uit omstreeks de eeuwwisseling in Eclectische trant, die tevens herkenbaar is als een 'Wilhelmina'-gedenkteken.

Het gedenkteken is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het gedenkteken is van stedenbouwkundig belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het park.

Het gedenkteken is van belang vanwege de ensemblewaarde.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)