Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517581
Complexnummer
517578 - Militair hospitaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82992/120
Kadastrale aanduiding
Gouda A 8209
Karnemelksloot 22, 2806 BG te Gouda

Omschrijving

Inleiding

Aan de oostzijde van het park ligt een DIENSTWONING in Neo-Renaissancestijl uit 1876.

NB In 1993 is de toiletuitbouw aan de achterzijde vergroot en is in de rechterzijgevel een keukendeur geplaatst.

Omschrijving

Eenlaagse symmetrische woning opgetrokken in donkerbruin baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak; op de nok een loden piron.

De gevels met gepleisterde plint kennen een eenvoudige horizontale geleding met banden in gele en zwart geglazuurde baksteen en worden afgesloten door een uitkragend gemetselde tandlijst waarboven een houten dakgoot op houten klossen. Boven alle raamopeningen toogbogen in rode en gele baksteen; onder de raamopeningen hardstenen dorpels en neuten.

In de regelmatig ingedeelde westgevel een houten paneeldeur onder rondboogvormig bovenlicht met aan weerszijden hiervan houten kruiskozijn met meerruits openslaande delen en bovenlichten. De rechter zijgevel (zuid) was oorspronkelijk blind. In de linker zijgevel één en in de achtergevel één rechthoekige houten kruiskozijn met meerruits openslaande delen en bovenlichten.

INTERIEUR Plattegrond begane grond origineel. Ondermeer nog aanwezig: houten lambrisering, houten bedstee-ombouw met luchtkleppen met houten klossen en een schouw, originele paneeldeuren.

Waardering

Dienstwoning directeur met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een directeurswoning horend bij een 19e eeuws ziekenhuis en vanwege de bouwstijl.

Dienstwoning directeur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een militair ziekenhuis waarvan hij typologisch gezien een belangrijk onderdeel uitmaakt.

Dienstwoning directeur heeft ensemblewaarde als onderdeel van een inmiddels zeldzaam geworden type ziekenhuis, het militair ziekenhuis.

Dienstwoning directeur is redelijk gaaf in vorm en materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517578. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1876
1876
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Knuttel, D.E.C. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur