Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517584
Complexnummer
517583 - Julianasluizen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82992/118
Kadastrale aanduiding
Gouda F 2454
Gouda, Rotterdamseweg

Omschrijving

Inleiding

De SCHUTSLUIS dateert uit 1931-'32 en maakt deel uit van Julianasluis die verder bestaat uit een bedieningsgebouw (met Garenskantoor) (b), twee vernieuwde stalen ophaalbruggen (die buiten rijksbescherming vallen) met twee brugwachtershuisjes (c), en twee bedieningsgebouwtjes (d) voor de rioolschuiven.

Omschrijving

De schutsluis heeft een rechte sluiskolk van 12 m. breed en 110 m. lang. De sluiskolk heeft betonnen kademuren en granieten kaderanden met aan weerszijden trappen van graniet. Langs de muren een reeks vertikaal geplaatste bielsen die als afstootpalen dienen. De stalen sluisdeuren schuiven in westelijke richting waar de sluiskassen zijn gesitueerd. De hoogte van de deuren is gelijk met het wegdek.

Aan de kade staat een portaalkraan om de roldeuren te verwisselen. De sluis kan schepen tot 2000 ton doorlaten. Aan weerszijden van de sluisdeuren staan bedieningsgebouwtjes.

Waardering

De schutsluis heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige objecten van het sluizencomplex.

De schutsluis is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde vanwege de geschiedenis van de doorvaart- en handelsfunctie van de stad Gouda.

De schutsluis is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een sluizencomplex uit de jaren dertig waar het een onderdeel van is.

De schutsluis is gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517583. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing