Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517586
Complexnummer
517583 - Julianasluizen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82992/110
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Gouda F 3844
Kanaaldijk, Rotterdamseweg, Gouda

Omschrijving

Inleiding

Beide BRUGWACHTERSHUISJES dateren uit 1931-'32 en maken deel uit van Julianasluis die verder bestaat uit een schutsluis (a), een bedieningsgebouw (met Garenskantoor) (b), twee vernieuwde stalen ophaalbruggen (die buiten rijksbescherming vallen) en twee bedieningsgebouwtjes (d) voor de rioolschuiven. De brugwachtershuisjes zijn gebouwd in de stijl van de Interbellum-architetuur

Omschrijving

Bij beide ophaalbruggen staan identieke brugwachtershuisjes die zijn geplaatst op een onderbouw. Dit platform is ruim een meter hoger dan de kades langs de sluiskolk en op gelijk niveau met het wegdek. Betonnen stoeptegels en natuurstenen randen.

Het meerhoekige pand is opgetrokken uit donkerrode baksteen en heeft een meter hoge donkerbruin gemetseld trasraam met ingesnoerde blokken. Mansardekap met leien en twee pyronen. De kap is afgezet met een uitkragende houten daklijst.

De kopgevel (oost) heeft afgeschuinde hoeken. Over de gehele breedte een horizontaal uitkijkvenster met stalen kozijnen dat in de zijgevels doorloopt en dat uitzicht biedt over de gehele sluiskolk. Natuurstenen bovendorpels en onderdorpels van grestegels. In de zijgevel aan de brugzijde, is direkt naast de raampartij een houten deur geplaatst. Deze gevelzijde heeft een granieten plint.

In beide zijgevels vijf glasbetonnen ramen. Aan de achterste kopgevel (west) een dubbele houten deur. Onder de houten dakrand een siermetselwerkrand.

Waardering

De brugwachtershuisjes hebben ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige objecten van het sluizencomplex.

De brugwachtershuisjes zijn, als onderdeel van de Julianasluis, van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde vanwege de geschiedenis van de doorvaart- en handelsfunctie van de stad Gouda,

De brugwachtershuisjes zijn, als onderdeel van de Julianasluis, van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde als voorbeeld van brugwachtershuisjes uit de jaren dertig.

Het complex is gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517583. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Brugwachtershuisje 2 brugwachtshuisjes

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver