517583 - Julianasluizen
Gouda, Kanaaldijk, Rotterdamseweg

Inleiding

Beide BRUGBEDIENINGSGEBOUWTJES dateren uit 1931-'32 en maken deel uit van Julianasluis die verder bestaat uit een schutsluis (a), een bedieningsgebouw (met Garenskantoor) (b), twee vernieuwde stalen ophaalbruggen (die buiten rijksbescherming vallen) met twee brugwachtershuisjes (c). De brugbedieningsgebouwtjes zijn gebouwd in de stijl van de Interbellum-architectuur.

Omschrijving

Bij beide hefbruggen staan identieke rechthoekige gebouwtjes voor de bediening van de rioolschuiven. Het gebouw is geplaatst op een platform dat evenhoog als het naastliggende wegdek is.

Pandje is opgetrokken uit donkerrode baksteen en heeft een meter hoge donkerbruin gemetselde trasraam met ingesnoerde blokken. Mansardekap met maasdekking en twee pyronen. De kap is afgezet met een uitkragende houten daklijst; vlak eronder een siermetselwerkrand.

Waardering

De bedieningsgebouwtjes hebben ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige objecten van het sluizencomplex.

De bedieningsgebouwtjes zijn, als onderdeel van de Julianasluis, van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde vanwege de geschiedenis van de doorvaart- en handelsfunctie van de stad Gouda.

De bedieningsgebouwtjes zijn, als onderdeel van de Julianasluis, van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde als voorbeeld van brugbedieningsgebouwen uit de jaren dertig van de 20ste eeuw.

Het complex is gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Bedieningsmechanisme 2 brugbedieningsgebouwtjes