517591 - Woningbouwcomplex
Regentesseplantsoen 28, 2801 CM te Gouda
Regentesseplantsoen 29, 2801 CM te Gouda

Inleiding

Het WOONHUIS uit 1898 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Nederhorst maakt deel uit van complex van twee blokken woningen aan het Regentesseplantsoen, aan de binnenzijde van de singel van Gouda.

Het Regentesseplantsoen heette bij de bouw kattensingelplantsoen. Na een bezoek van regentesse Emma kreeg het plantsoen zijn huidige naam.

N.B. Regentesseplantsoen 29 is in de jaren vijftig/zestig van de 20ste eeuw verbouwd. In het interieur zijn dan ook weinig oorpsronkelijke elementen aanwezig.

Omschrijving

Het woonhuisblok, dat twee woningen bevat, is zeven traveeen breed en bestaat uit twee bouwlagen met zolderverdieping onder een afgeplat schilddak met rode Hollandse pannen bedekt; boven de voorgevel dakkapellen; steekkappen boven topgevels. Pand opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Voorgevel gedecoreerd met hardstenen plint en kunststenen speklagen, aanzet- en sluitstenen in bogen boven vensters op verdieping. Rechter zijgevel gepleisterd.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft iets risalerend middengedeelte afgesloten met overstekende houten dakgoot. De geveldelen op de hoeken iets terugliggend, voorzien van topgevels met overstekend zadeldak met decoratief houten hangwerk. Oorspronkelijk voorzien van schuiframen met roedenverdeling in bovenlichten; sommige ramen gekoppeld met bewerkte houten tussenstijlen. Houten deuren met rooster.

INTERIEUR Het interieur van woning met huisnummer 28 is grotendeels originele indeling. Vermeldenswaard zijn stucplafonds, marmeren schouwen, geetst glas in tochtdeur; marmeren bekleding van de gang.

Waardering

Het woonhuis Regentesseplantsoen 28;29 is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedenbouwkundige waarde:

-Het woonhuis Regentesseplantsoen 28;29 heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van singelbebouwing in 19de-eeuwse Eclectische stijl.

-Het woonhuis Regentesseplantsoen 28;29 heeft cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van singelbebouwing.

-Het woonhuis Regentesseplantsoen 28;29 is in stedenbouwkundig opzicht van belang vanwege de ensemblewaarde met het woonhuis Regentesseplatnsoen 30 - 32 en de ligging aan de binnenzijde van de singel van Gouda.

-Van het woonhuis Regentesseplantsoen 28 is bovendien het interieur redelijk gaaf.

Nederhorst, H.J. ; Zuid-Holland