van Beverninghlaan 36, 2801 AG te Gouda

Inleiding

WOONHUIS met HEK in ecelctische stijl grotendeels gebouwd in 1916, doch door de Eerste Wereldoorlog was de aanvoer van zandsteen vertraagd, waardoor de voorgevel pas in 1918 afgebouwd is.

Pand is gelegen in de gevelwand van de van Beveringhlaan aan het van Bergen IJzendoornpark. Aan de rechterzijde is het pand vastgebouwd aan een buurpand.

Omschrijving

Woonhuis op nagenoeg rechthoekige plattegrond, twee lagen met zolderverdieping onder een steil opgaand afgeplat schilddak met leigedekte dakschilden boven gevels; dakkapellen met bewerkte houten lijsten. Het pand is opgetrokken in rode baksteen, waarbij de voorgevel is voorzien van een hardstenen plint en lekdorpels, zandstenen lateien (met lichte guirlandevorm), decoratief bewerkte gevelstenen tussen de bouwlagen en afsluitstenen van de tuitgevel (links). De regelmatige ingedeelde gevel kende oorspronkelijk schuiframen met vertikale roeden in het bovenlicht; boven de vensters zandstenen lateien. De voorgevel van vier vensterassen heeft links een risalerend geveldeel van één as afgesloten door een tuitgevel en rechts een risalerend geveldeel van twee assen afgesloten door een overstekende houten goot, dit geveldeel wordt gemarkeerd door bakstenen pilasters met zandstenen kapitelen. Tussen beide risalieten een terugliggend geveldeel waarin de ingangspartij is geplaatst. Ingang in portiek met rondboog met decoratief bewerkte zandstenen omlijsting en hardstenen schampstenen, toegankelijk via drie hardstenen treden. Bewerkte houten deur met boven- en zijlichten met glas-in-lood. Op de begane grond van de tuitgevel een gekoppeld raam met zandstenen tussenstijlen, op de verdiepingen en gekoppeld venster met bakstenen tussenstijl en een zandstenen bekroning, in top van tuitgevel een ovaal venster in een omlijsting met zandstenen stenen.

Zijgevel met zandstenen aanzet- en sluitstenen in bogen en hanekammen boven vensters. Achtergevel in rode baksteen met houten daklijsten en overstekende houten goten. Houten erker.

Links tegen het woonhuis een ijzeren HEK met bakstenen potamenten met zandstenen afsluitsteen en hardstenen schampsteen.

In het INTERIEUR ondermeer een trappenhuis met houten bordes en baluster met snijwerk, enkele stucwerk decoraties op plafonds.

Waardering

Woonhuis met hek aan de Van Beveringhlaan 36 is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde:

- vanwege de vormgeving en detaillering in eclectische stijl uit het begin van de 20ste eeuw.

- vanwege de gaaf bewaarde interieuronderdelen;