Lage Gouwe 166, 2801 LL te Gouda

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in Eclectische stijl in 1903 in opdracht van dhr. J.L. Bruns. Het pand maakt deel uit van een monumentale gevelreeks aan de zuidzijde van de Gouwe en ligt binnen het beschermd stadsgezicht. Voor het pand ligt een hardstenen stoep met twee stoeppalen met een gietijzeren hekwerk.

NB Aan de achterzijde een nieuwe serre op de begane grond.

Omschrijving

Het drie traveeën brede pand van donkerrode baksteen heeft twee verdiepingen en een zolder onder een mansardekap met nieuwe rubberoid daktegels. De begane grond van de voorgevel is volledig van hardsteen waarin, aan weerszijden van de vensters, een reeks inkepingen is gemaakt. In de plint met hoekblokken en een middenblok zitten twee ijzeren ventilatieroostertjes. De begane grond wordt afgesloten door een fries van rechthoekige platen. Daarboven is de gevel verrijkt met diverse hardstenen onderdelen zoals diamantblokken aan weerszijden van de ramen en segmentbogen met aanzet- en sluitstenen; in de boogtrommels voluten. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten daklijst rustend op een reeks sierlijk gedecoreerde, houten consoles met daartussen een brede lijst siermetselwerk; de consoles zijn aan de onderzijde onderling met elkaar verbonden middels een halfrond hardstenen cordonlijstje.

Op alle bouwlagen twee rechtgesloten schuiframen, alleen op de begane grond zijn de ramen getoogd. Per laag een dubbele cordonlijst waarvan de bovenste de doorlopende onderdorpel van de vensters vormt.

In de rechtertravee, die iets risaleert, het ingangsportiek met een voordeur met twee ruiten en aan de binnenzijde decoratief ijzersmeedwerk onder een rondboog bovenlicht met gebogen houten roeden. Aan de zijkanten van de portiek Jugendstil-tegels met bloemmotieven; houten plafond van halfronde latjes.

Boven het ingangsportaal een erker met hardstenen onderbouw die rust op hardstenen voluten. De balustrade heeft cirkelvormige pijlers. De erker heeft een rondboograam met zijlichten. Op de hoeken zuiltjes, een geprofileerd kroonlijstje. Zijlichten met bovenlicht.

Op de tweede verdieping een loggia met ijzeren balustrade en een hardstenen rondboogomlijsting met een diamantkopsluitsteen. Loggiawanden met aan weerszijden fraai tegelwerk. Diepgelegen deur die uitkomt op klein tochtportaaltje aan de gang.

De bemetselde achtergevel is opgetrokken in rode baksteen met decoratie in gele baksteen; de gevel wordt afgesloten door een eenvoudige houten daklijst. Links van het midden over de volledige hoogte een risalerend deel waarin zich een deel van het trappenhuis bevindt met op beide verdiepingen een samengesteld venster. Op de eerste verdieping rechts een balkon met nieuwe houten balustrade en een samengesteld venster. In de tweede bouwlaag twee vensters met schuiframen. Alle vensteropeningen onder gemetselde bogen met sluitstenen in gele baksteen. In de boogtrommels baksteenmozïeken in gele en rode baksteen. Hardstenen onderdorpels. Geprofileerde houten daklijst met direkt eronder baksteenmozïeken.

Het deel links van de risaliet heeft twee rechthoekige vensters en een plat dak.

In de linkerzijgevel twee reeksen muurankers en ter hoogte van de vide, in het midden van het pand, twee ramen.

INTERIEUR Het rijkelijk versierde interieur is nagenoeg gaaf. Marmeren vloer en lambrisering in de gang, gangdeuren met geetst glas. In de gang boogdoorgangen met toog. Op de begane grond drie achter elkaar gelegen salonkamers waarvan de tussenliggende schuifdeuren ontbreken. In een aantal kamers een zwarte marmeren schouw.

Alle plafonds zijn voorzien van papiermachéreliefs met florale motieven en kwabstukken. In de gang fruitschalen en langs de randen eierlijsten. In het trappenhuis zijn de plafonds beschilderd binnen lijststucwerk. Op de verdiepingen ook reliefplafonds met engeltjes, bloemen en vogeltjes.

Houten trappen met gesneden baluster met bladmotieven en een glazen lamp. Houten gesneden spijlen en leuning met geprofileerde handlijsten die met ijzeren verbindingen aan de trap is bevestigd. De trapleuning loopt op de overloop door naar de volgende trap. Vrijwel overal houten paneeldeuren in geprofileerde lijsten.

De centraal gelegen vide is op de verdieping afgezet met ijzeren hekjes en een houten aftimmering. De vide heeft een houten daklichtconstructie.

Waardering

Het woonhuis met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws woonhuis waarvan met name de interieur-onderdelen, zoals papiermachéplafonds en het geëtst glas bijzonder zijn.

Het woonhuis heeft stedebouwkundige waarde als onderdeel van een monumentale gevelreeks die binnen het beschermd stadsgebied ligt.

Het pand met bijbehorend interieur is redelijk gaaf en heeft enige zeldzaamheidswaarde door de grote hoeveelheid papiermachéplafonds.

Bruns, J.L. ; Zuid-Holland