Oosthaven 63, 2801 PG te Gouda

Inleiding

Het van 1886 daterende vooraanzicht van het WOONHUIS, alsmede een aantal details in het inwendige, worden gekenmerkt door een aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwstijl. De op de Haven goriënteerde voorzijde van het van oorsprong veel oudere huis is onderdeel van een gesloten gevelwand en maakt evenals het voormalige bedrijfsgedeelte aan de Minderbroedersteeg deel uit van het beschermde stadsgezicht van Gouda.

Omschrijving

Het drie traveeën brede woonhuis opgetrokken in rode baksteen, boven een hardstenen plint bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een gedecoreerde, gestucte kroonlijst onder een houten, overstekende goot. De voorgevel wordt horizontaal geleed door middel van terugliggend gemetselde banden. De gevelopeningen zijn voorzien van natuurstenen of gestucte facetbogen en hardstenen lekdorpels.

De links in de gevel geplaatste ingang heeft een bewerkte houten deur onder enkelruits bovenlicht; rechts ervan twee tweeruits schuiframen. Op verdieping in het midden een rijk gedecoreerde houten erker op hardstenen plaat, met pilasters en kroonlijst, afgesloten met pironnen; aan weerszijden van de erker een tweeruits schuifraam. Midden boven gevel een dakkapel omgeven door pilasters met diamantkoppen en klauwstukken en bekroond door een kroonlijst waarboven schelpboog en op hoeken pironnen.

De achtergevel in rode baksteen kent eveneens een horizontale geleding door middel van terugliggend gemetselde banden en ter accentuering van de verdiepingen een hardstenen uitkragende lijst. Uitkragend gemetselde bogen boven de vensters. Links in de gevel een eenvoudige houten deur; rechts ervan twee keldervensters. Tweeruits schuiframen waarvoor ijzeren bewerkt hekwerk.

INTERIEUR is gedeeltelijk in originele staat; gang met marmeren vloer en lambrisering, gedrukte elipsbogen versierd met vestoenen en aan weerszijden gecannuleerde zuiltjes, barokke stucplafonds met vogeltjes, ranken en bloemen en met medaillons in de hoeken, zwart marmeren schouwen, uitbouw boven met beschilderd glas-in-lood (markttafereeltje)

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde.

Het woonhuis met bijbehorend interieur is van architectuurhistorische belang als een goed voorbeeld van een voor de bouwtijd gangbare bouwstijl.

Het woonhuis heeft ensemblewaarde en stedebouwkundige waarde als een representatief onderdeel van een gesloten gevelwand.

Het woonhuis is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid an de voorgevel en delen van het interieur.