Gouda C 349
Oosthaven 67, 2801 PG te Gouda

Inleiding

De voorgevel van dit WOONHUIS had oorspronkelijk een klokgevel maar kreeg het huidige aanzien na een ingrijpende verbouwing, die in 1904 is uitgevoerd naar een eigen ontwerp van de toenmalige eigenaar, de kaashandelaar E.T. den Hertog. De op de Haven georiënteerde gevel en delen van het inwendige worden gekenmerkt door een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl. Het huis is onderdeel van een gesloten gevelwand en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Gouda.

Omschrijving

Het drie traveeën brede woonhuis opgetrokken in rode baksteen op een hardstenen plint bestaat uit twee bouwlagen en kapverdieping. De tuitgevel met uitgemetselde midden- en hoekpilasters wordt afgesloten door een hardstenen afdekking. Verder hardstenen lekdorpels en een sierlijst tussen de verdieping en de kapverdieping; op de begane grond zijn de gevelopeningen rechtgesloten d.m.v. latei, op de verdiepingen gemetselde bogen boven vensters met diamantkop-sluitsteen. De boogvelden op eerste verdieping zijn betegeld.

Links in voorgevel de ingang met rijkbewerkte houten deur met glas waarvoor sierhekwerk en een bovenlicht met gebrandschilderd glas. Links van ingang twee tweeruits schuiframen met gebrandschilder glas in het bovenlicht. Op de verdieping in middelste travee een houten bewerkte, rechthoekige erker met aan weerszijden een tweeruits schuifraam met bovenlichten eveneens met gebrandschilderd glas. In top een venster.

De achtergevel heeft een eenvoudige bakstenen tuitgevel met links een toegang tot kelder. Op Beletage hoogte links dubbele openslaande deuren, toegankelijk via houten trap; rechts een zesruitsschuifraam. Een venster in top.

INTERIEUR Het interieur is vrij gaaf behouden. Vermeldenswaard zijn ondermeer betegelde lambrizering in gang, diverse stucplafonds en spiegel.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde.

Het woonhuis met bijbehorend interieur is van architectuurhistorische belang als een goed voorbeeld van een voor de bouwtijd gangbare bouwstijl.

Het woonhuis heeft ensemblewaarde en stedebouwkundige waarde als een representatief onderdeel van een gesloten gevelwand.

Het woonhuis is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid an de voorgevel en delen van het interieur.

betreft verbouwing klokgevel tot huidige gevel