Turfmarkt 104, 2801 HC te Gouda

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in ca.1905 in Art nouveau-stijl, gelegen in de aaneengesloten gevelwand van de Turfmarkt.

Omschrijving

Het WOONHUIS van drie traveeën breed bestaat uit twee lagen onder een met leien gedekte kap met nokrichting parallel aan straat. De gevel heeft links een licht risalerend geveldeel van twee traveeen afgesloten door een steekkap waarvoor tuitgevel met hardstenen afdekking.

De voorgevel is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met hardstenen plint en zandstenen decoratieve lijsten, bogen, portaalomlijsting met zuilen en ondersteuning erker. Op de begane grond rechts een terugliggend deurportaal met zuilen aan weerszijden die een geblokte boog dragen; toegangsdeur met rondboog bovenlicht; links daarvan twee schuifvensters met hardstenen lekdorpels en onder zandstenen bogen met in de boogvelden tegelwerk met geometrisch motief. Boven de entree op de verdieping een loggia met dubbele balkondeuren en een bovenlicht; balustrade van siermetselwerk gecombineerd met zandsteen, die doorloopt in het rechterdeel van de gevel; de loggia wordt afgesloten door een natuurstenen lijst met rozetten en een smal boogveld. Rechts van de loggia een samengestelde vensterpartij met een teakhouten erker met bovenlichten van glas-in-lood en afgeschuinde hoeken geflankeerd door een smal venster. De erker wordt ondersteund door een natuurstenen, gedecoreerde sokkel waarop een houten lijst met boogvelden en vensters met geprofileerde stijlen. De erker wordt afgesloten door een brede, overstenen lijst waarop een driezijdig balkonhekje met geometrische motieven. In de top een groot samengesteld rondboogvenster met centraal dubbele balkondeuren geflankeerd door zijlichten.

De achtergeel is opgetrokken in gele ijsselsteen in kruisverband met strekken boven de vensters. Eenvoudige houten serre over twee lagen. Hardstenen stoep en neuten.

INTERIEUR Het nagenoeg gave interieur in Art Nouveau-stijl heeft de oorspronkelijke indeling grotendeels behouden bestaande uit een begane grond en twee verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich links een lange gang met halverwege het trappenhuis en aan het einde een keuken. Rechts van de gang bevindt zich een vertrek, dat oorspronkelijk als kamer-en-suite ingericht was. De marmeren gang is uitgevoerd met een stucplafond, dat voorzien is van florale motieven. De zachtrose 'Mackintosh' roosjes zijn gescharkeerd rond een profiellijst. De tochtdeur bestaat uit een glasdeur in origineel geheng en bronzen detaillering. De houten trap is uitgevoerd in eclectische stijl en loopt volledig door tot en met de tweede verdieping. Boven het trappenhuis is een niet geheel gaaf traplicht aangebracht. De keuken is voorzien van een betegelde lambrizering in wit en groen, die wordt afgesloten met een houten lijst. Het marmeren blad wordt doorsneden door een granieten gootsteen. Op de verdieping bevinden zich paneeldeuren en een keuken met reliëftegels, die in blauw decor gesjabloneerd zijn. De kamer-en-suite heeft schuifdeuren, die met panelen zijn uitgevoerd. In beide kamers bevinden zich marmeren schouwen, die in klassicistische stijl zijn gedetailleerd. In de voorkamer is de schouw voorzien van een spiegel met geslepen glas. De schouw wordt afgesloten met een hoofdgestel. In het fries is in Empire-stijl een reliëf geplaatst. Het reliëf stelt een allegorie op de welvaart voor in de vorm van een triomftocht. De erker is voorzien van een houten betimmering en in de bovenlichten bevindt zich gekleurd glas-in-lood. Het stucplafond is uitgevoerd met onder meer een eierlijst en vruchtenreliëfs.

Op de tweede verdieping bevinden zich paneeldeuren, een schouw van zwart marmer, een stucplafond met waterlelies en paneeldeuren met glas-in-lood. Linksachter bevindt zich de meidenkamer met een keuken in granito.

Waardering

Het woonhuis met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als goed voorbeeld van een woonhuis in de binnenstad, in Art Nouveau stijl.

Het woonhuis met bijbehorend interieur van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde.

Stedebouwkundig is het woonhuis van algemeen belang als onderdeel van de geloten gevelwand aan de Turfmarkt.

Het woonhuis is zowel wat exterieur als wat interieur betreft nagenoeg gaaf.

betreft fries in de voorkamer