Lage Gouwe 14, 2801 LG te Gouda

Inleiding

Het woonhuis uit 1725 is in 1881 voorzien van een nieuwe, eclectische WINKELPUI en WINKEL. Het pand is genaamd 't Vergulde lam'. De koffie- en theehandel werd in opdracht van M.J. Kamphuizen gebouwd.

Het pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Lage Gouwe in het beschermde stadsgezicht van Gouda.

Omschrijving

Pand met lijstgevel. De symmetrische winkelpui beslaat de onderpui van de lijstgevel. De houten pui, voorzien van metalen sierelementen, heeft een plint van hardsteen en een stoep van graniet; de plint is op de hoeken licht risalerend en rond op de hoeken van het portiek. Op de hoeken van de ingangspartij bevinden zich houten zuilen met cannelures, verdikkingen met meanderdecoratie en bovenaan composietkapitelen. De entree bestaat uit een paneeldeur met ruit, houten grepen en een bovenlicht met een meanderlijst en sierelementen. Links en rechts van de entreepartij zijn winkelruiten geplaatst. Ze zijn gevat in houten lijsten met bovenaan een in- en uitzwenkende boog. In de zwikken zijn sierelementen aangebracht. De pui wordt afgesloten met een entablement. Op het fries is tussen banden met meandermotieven de tekst:'Koffie & Theehandel' in goudverf aangebracht. De gekropte lijst is voorzien van decoratieve lijstjes zoals een eierlijst. Op de bovenste lijst staat in goudverf: 'M.J. Kamphuizen'.

Het nagenoeg gave winkelINTERIEUR bestaat uit een winkelruimte en een daarachter gelegen kantoortje. Kantoor en winkel zijn afgescheiden door een wand, waarin een deur met een bovenlicht voorzien van een keperboog en een venster met keperboog geplaatst zijn. In de achterwand van de winkel bevindt zich bovendien een tweede deur, die toegang geeft tot het woonhuis. In de winkel bevinden zich de originele houten toonbanken met marmeren blad. De toonkasten zijn uitgevoerd met panelen, bestaande uit verticale, halfronde profielen. Tussen de panelen bevinden zich metalen consoles met festoenen eronder. Boven de panelen zijn houten sierelementen met bloemmotieven aangebracht. De vloer tussen de toonbanken bestaat uit zeshoekige tegels in zwart en geel. Achter de toonbanken bevinden zich houten vloeren. Langs de wanden bevinden zich vaste kasten, die op de hoeken rond afgewerkt zijn. De bijna wandhoge kasten bestaan uit pilastervormige, verticale delen en planken. De afsluitende lijst is gekropt. Op deze lijst zijn metalen sierelementen met gestileerde bloem- en bladmotieven geplaatst. In het midden bevinden zich twee dubbele kastdeuren met ruiten. De deuren zijn keperboogvormig afgesloten en alle voorzien van twee roeden. In de zwikken (boven de deuren) zijn goudkleurige kransen aangebracht.

Het houten plafond bestaat uit halfronde delen met latwerk en hangende sierelementen op de hoeken van het latwerk.

Waardering

De winkelpui met bijbehorend interieur aan Lage Gouwe 14 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

De winkelpui heeft cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een functie.

De winkelpui met bijbehorend interieur heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering en het materiaalgebruik en als voorbeeld van de bouwstijl en -tijd.

Lage Gouwe 14 heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de gevelwand aan de Lage Gouwe en vanwege de ligging binnen het beschermd stadsgezicht van Gouda.

De winkelpui is nagenoeg gaaf in hoofdvorm en detaillering van exterieur en interieur.

Vanwege de detaillering, het materiaalgebruik en de ouderdom heeft het pand een enige zeldzaamheidswaarde.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelpui
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)