Provincialeweg 38, 2809 RA te Gouda

Inleiding

BOERDERIJ van het kop-romptype (dwarsdeel) gebouwd in Traditioneel-Ambachtelijke stijl met een woonhuis in Eclectische stijl uit ca.1850 is gebouwd in opdracht van G.H. van Houweninge. Deze liet verschillende boerderijen bouwen. De boerderij ligt in het oostelijk deel van de Zuidplaspolder; deze polder ten westen van Gouda werd in 1834 drooggelegd. In de loop der jaren trokken boeren afkomstig uit diverse streken naar het nieuwe land en werden er verschillende typen boerderijen gerealiseerd. De boerderij ligt aan de uitvalsroute van Gouda naar Zoetermeer. Een eigen weg leidt naar het met grind bedekte erf dat vooral aan de linkerzijde (noord) van het pand is gelegen.

Omschrijving

De monumentale boerderij heeft een woonhuis van twee bouwlagen en daarachter het smallere eenlaags bedrijfsgedeelte. Het woonhuis heeft gepleisterde gevels met schijnvoegen en is overkapt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt tentdak met boven de voorgevel een ingekort dakschild; op de nok een gemetselde schoorsteen met tentdakje en windijzer. De vensters met geprofileerde houten kozijnen worden afgesloten door pseudo-hanekammen met sluitsteen. De symmetrische voorgevel van het woonhuis wordt gevormd door een lijstgevel met uitzwenkende delen afgezet met rollagen en heeft aan weerszijden een veranda met decoratieve, houten korbelen die steunen op houten consoles. De gevel heeft hoeklisenen, met vierkante basementen, en een licht risalerende daklijst waarboven een houten goot en op de hoeken hoge zuilen met gemetselde basementen. De zijgevels en de geveldelen van de veranda hebben houten daklijsten. Centraal in de gevel een dubbele houten deur met roeden en aan weerszijden een zesruitsschuifvenster; op de verdieping drie vierruitsvensters. In beide veranda's ofwel buitenkamers bevinden zich twee zesruitsschuifvensters. De vloer van de rechterveranda is iets opgehoogd vanwege de onderliggende waterkelder. Gemetselde plint met trapje met betonnen dekplaten.

In de linkerzijgevel van het voorhuis een zesruitsschuifvenster en een dubbele houten deur met bovenlicht. Betonnen onderdorpel, drempel en trapje. In de rechterzijgevel twee zesruitsschuifvensters beiden met persiennes.

De schuur is opgetrokken uit ijsselsteen op een betonnen plint en overkapt door een met gesmoorde, gegolfde Friese dakpannen gedekt zadeldak met wolfseind. In de linkergevel (vanaf het voorhuis bezien) twee toegangsdeuren en vier In de rechtergevel (vanaf het voorhuis bezien) drie enkele staldeuren, drie halfboogramen met betonnen kozijnen. Reeks muurankers. De achtergevel van de schuur heeft twee getoogde halfboogramen en een dubbel luik naar de hooizolder Rechts in de gevel een toegangsdeur.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kop-romptype, die evenals andere boerderijtypen in de tweede helft van de 19de eeuw in de Zuidplaspolder werden gebouwd.

De boerderij is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde vanwege de bijzonder typologie van het kop-romptype en de rijke vormgeving van het voorhuis.

De boerderij is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en heeft ensemblewaarde als monumentaal pand langs een uitvalsweg van Gouda.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij