Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517638
Complexnummer
517637 - Voormalig Rijksopvoedingsgesticht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82791/22
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amersfoort C 5362
Amersfoort C 5364 A12
Amersfoort C 5364 A13
Amersfoort C 5364 A14
Amersfoort C 5364 A15
Amersfoort C 5364 A16
Amersfoort C 5364 A17
Amersfoort C 5364 A18
Amersfoort C 5364 A19
Amersfoort C 5364 A20
Amersfoort C 5364 A21
Amersfoort C 5364 A22
Amersfoort C 5364 A23
Amersfoort C 5364 A24
Amersfoort C 5364 A5
Amersfoort C 5364 A1
Amersfoort C 5364 A4
Amersfoort C 5364 A7
Amersfoort C 5364 A11
Amersfoort C 5364 A10
Amersfoort C 5364 A2
Amersfoort C 5364 A8
Amersfoort C 5364 A9
Amersfoort C 5364 A6
Amersfoort C 5364 A3
Koningin Beatrixplantsoen 16, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 18, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 20, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 22, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 24, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 26, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 28, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 30, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 32, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 34, 3818 ZB te Amersfoort
Koningin Beatrixplantsoen 36, 3818 ZB te Amersfoort

Omschrijving

Omschrijving

Het in overgangsarchitectuur ontworpen OPVOEDINGSGESTICHT met neo-renaissance en Chaletstijl kenmerken, is gelegen aan de noordzijde van een rechthoekig voorplein. Aan de linkerzijde is voor het gebouw de woning van de directeur gelegen en, vrijwel symmetrisch, is rechts de woning van de adjunct-directeur gesitueerd. De plattegrond is na de verbouwing in 1997-1998 U-vormig geworden doordat de gebouwen op het binnenterrein zijn gesloopt en nieuwe achtergevels zijn aangebracht bij zowel de vleugels als de hoofdmassa. Het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit twee bouwlagen met een samengesteld, deels afgeplat, zadeldak. De grootste bevindt zich in het midden van de voorgevel en bestaat uit drie-en-een-halve bouwlaag, bedekt met twee elkaar kruisende zadeldaken, met op de kruising een grote windvaan. De twee kleinere torenelementen, waarin trappartijen zijn ondergebracht, bevinden zich ongeveer in het midden van de zijgevels en zijn slechts iets hoger dan twee bouwlagen. Deze risalerende elementen worden bedekt door een zeer flauw hellend schilddak. Alle daken zijn overstekend en worden door gesneden schoren ondersteund. Chalet-invloeden zijn aan te wijzen in de houten steekkappen van de dakkapellen alsmede en vooral in het houtwerk dat is toegepast aan de zijgevels en aan het hoge torenelement. De gevels zijn opgetrokken uit een donkerrode baksteen. Ter hoogte van de natuurstenen onder- en bovendorpels van de vensters zijn lichtrode verblendstenen banden in de gevels aangebracht. De gevels staan op een natuurstenen plint. De schuifvensters zijn voorzien van een bovenlicht en worden overspannen door een segmentboog met natuurstenen sluitsteen. De oorspronkelijke kruisvormige roedenverdeling in de bovenlichten van de schuifvensters is verdwenen.

De langgerekte symmetrische voorgevel (zuidzijde) bezit in het midden een risalerend torenelement met een breedte van één travee. Aan weerszijden van de toren bevindt zich een vijf traveeën brede vleugel, waarin iedere travee twee dicht bij elkaar geplaatste vensters bezit. De vleugels worden op de uiteinden door hoekelementen afgesloten ter breedte van twee traveeën, die op de begane grond één venster en op de verdieping twee ver uit elkaar geplaatste vensters bezitten. Bij de verbouw is op de begane grond de verbinding met de villa's verdwenen, waarbij het metselwerk geheel in stijl is gerepareerd. In de eerste bouwlaag van de toren is een moderne entree aangebracht. In de tweede en derde bouwlaag van de toren bevinden zich ieder twee vensters. In de bovenste bouwlaag domineren drie spaarvelden, overspannen door segmentbogen en betegeld met gestileerde florale motieven. Deze tableaus met stijlkenmerken van de Art Nouveau zijn ontworpen en vervaardigd door de Koninklijke Aardewerkfabriek "De Porceleyne Fles".

De asymmetrische linkerzijgevel (westzijde) is opgebouwd uit een langgerekte vensterrijke hoofdmassa ten opzichte waarvan iets links van het midden een torenelement risaleert. Rechts van de hoofdmassa bevindt zich een licht risalerende topgevel welke de beëindiging vormt van het zadeldak van het voorgebouw. In deze topgevel bevinden zich in eerste en tweede bouwlaag twee vensters, met in de top een klein venster met dubbele openslaande vensterdelen. Tussen de topgevel en de torenrisaliet bevinden zich zes vensterassen, met daartussen twee bredere muurdammen waarop een waterafvoer is aangebracht. Aan de andere zijde van de torenrisaliet bevinden zich nog eens vijf vensterassen. De torenrisaliet zelf heeft afgeschuinde hoeken. Over alle vijf de gevelvlakken zijn vensters symmetrisch verspreid.

De rechterzijgevel (oostzijde) is gespiegeld identiek aan de linkerzijgevel.

Het interieur is bij de verbouw van appartementen grotendeels gewijzigd, waarbij de structuur deels is behouden.

Waardering

Het hoofdgebouw het voormalige Rijks Opvoedings Gesticht op de Amersfoortse Berg is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van overgangsarchitectuur met zorgvuldig toegepaste detailleringen in banden over de gevels en bogen boven vensters, snijwerk in schoren en diverse gebruikte materialen als hout, verblendsteen en keramische tegels. Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam en eerste voorbeeld van een op de wetgeving van 1905 gebaseerd opvoedingsgesticht. Het hoofdgebouw heeft in relatie tot de overige, rond een plantsoen gesitueerde onderdelen, een grote ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517637. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Gerechtsgebouw(E) Opvoedingsgesticht Opvoedingsgesticht voor jongens

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden
neo-renaissance en chaletstijl

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Ministerie van Justitie ; Stad Amersfoort
opdrachtgever
Metzelaar, W.C. ; Stad Amersfoort
architect / bouwkundige / constructeur