Amersfoort B 9566
Arnhemseweg 213 I, 3817 CG te Amersfoort

Omschrijving

Tot het landgoed Nimmerdor behoort een kleine DIENSTWONING, gelegen ten noorden van en direct aan het begin van de oprijlaan naar het voormalige hoofdgebouw van het landgoed. Het pand is naast het koetshuis gesitueerd, pal aan de Arnhemseweg. Een ondiepe tuin met hekwerk scheidt de woning van de weg. Mogelijkerwijs werd het gebouw bewoond door een portier, tuinman of koetsier. De woning is omstreeks 1850 te dateren en heeft sindsdien geen ingrijpende wijzigingen ondergaan.

Het eenvoudige gebouw kent een rechthoekige plattegrond met in hoofdzaak één bouwlaag en een afgeplat schilddak, gedekt met zinken losanges. Op het afgeplatte deel zijn twee schoorstenen geplaatst. De kap wordt aan de zuidzijde doorbroken door een middenrisaliet van twee bouwlagen met plat dak.

De gevels van de hoofdmassa zijn voorzien van pleisterwerk, waarin horizontale lijnen zijn aangebracht. De middenrisaliet is daarentegen in hout opgetrokken, voorzien van een rustieke vakwerkstijl.

Het gebouw bezit invloeden van de Engelse neogotiek en de chaletstijl. De vensters met kepervormige afschuining, worden aan de bovenzijde omlijst door een in het pleisterwerk aangebrachte profilering. Luiken flankeren de tweelichtsvensters. Goot en gootlijst zijn van houtsnijwerk voorzien.

De symmetrische voorgevel (zuidzijde) bestaat uit drie traveeën, waarvan de middelste relatief smal is, risaleert en uit twee verdiepingen bestaat. Dit volume bestaat uit een geprofileerd stijl en regelwerk, waarin de teruggelegen velden van een horizontale betimmering zijn voorzien. In de eerste bouwlaag van de middenrisaliet is de entree, voorzien van een oorspronkelijke, geprofileerde houten deur, ondergebracht. Een op schoren geplaatst balkon met balusterhekwerk vormt tevens een afdak boven deze entree. In de tweede bouwlaag geven twee openslaande kepervormige deuren toegang tot het balkon. De bovenste teruggelegen velden zijn onder andere van cirkelvormige patronen voorzien. Onder het dak is een houten tandlijst aangebracht.

In het midden van de geveldelen terzijde van de middenrisaliet zijn de kepervormige vensters met luiken geplaatst.

In de achtergevel bevindt zich rechts een deur.

In de linker zijgevel bevinden zich twee vensters.

De rechter zijgevel is gespiegeld identiek aan de linker zijgevel.

Waardering

De woning, gesitueerd aan de oprijlaan van het landgoed Nimmerdor is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in eclectische stijl ontworpen dienstwoning. Het pand is van typologische waarde en bezit fraaie in hout uitgevoerde detailleringen. Dit pand bezit ensemblewaarde in relatie tot de andere onderdelen van het landgoed.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)