Amersfoort B 9567
Bij Arnhemseweg 213 II, 3817 CG te Amersfoort

Omschrijving

Voor de noord-oost zijde van het koetshuis is een WEEGBRUG gelegen, met een datering rond 1900. De brug is volgens opschrift in het ijzeren raamwerk gemaakt door "Saml Denison & Son" uit Leeds, met als serie nummer "5186".

De weegbrug is in het wegdek voor het koetshuis opgenomen. Het heeft een rechthoekige vorm en bestaat aan de bovenzijde uit een ijzeren plaat. Langs de randen van de plaat is een dubbel profiel aangebracht met daarop de naam van de fabrikant en leverancier. Het is niet bekend of het mechaniek nog functioneel is.

Waardering

De weegbrug is van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een weegbrug met een ensemblewaarde als onderdeel van het koetshuis en van het landgoed.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Weegbrug
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.