517657 - Frisia-complex
Amersfoort C 2871
Borgesiuslaan 25, 3818 JV te Amersfoort
Borgesiuslaan 27, 3818 JV te Amersfoort
Borgesiuslaan 29, 3818 JV te Amersfoort
Borgesiuslaan 31, 3818 JV te Amersfoort

Omschrijving

Het woonblok E Borgesiuslaan 25-31, behorende tot het complex MIDDENSTANDSWONINGEN van architect A.H. van Wamelen, is gelegen aan de noordzijde van de Borgesiuslaan gelegen, door tuinen van deze weg gescheiden. Aan de achterzijde van het langgerekte gebouw bevinden zich diepe tuinen. Het gebouw heeft in hoofdzaak een rechthoekige plattegrond, met halfronde erkers als hoekoplossingen aan de voorzijde en schuren van dezelfde woningen Borgesiuslaan 25 en 31 aan de achterzijde. Het blok heeft twee bouwlagen, met een hoogopgaand glooiend rieten dak, dat bij de zijgevels doorloopt tot op de eerste bouwlaag. Op de twee hoogste punten in het dak, op de grenzen tussen de woningen 25/27 en 29/31, zijn opgemetselde schoorstenen geplaatst.

De bouwstijl is sterk beïnvloed door de vormen van de Amsterdamse School, de uit Engeland afkomstige Cottage-stijl en de Gooise landhuisstijl. In de woningen is door expressief metselwerk, horizontale beschotting, (stroken-)vensters met roedenverdeling en luiken, en de ronde vormen van het rieten dak, gestreefd naar een landelijke architectuur.

De twee bouwlagen tellende langgerekte symmetrische voorgevel (zuidzijde) heeft één bouwlaag-hoge hoekrisalieten in de vorm van halfronde erkers. Het overkragende rieten dak volgt de bolling van deze erkers en gaat bij de zijgevels over in een oversteek bij de entree van de hoekwoningen. In de erkers zijn twee vensters aangebracht, die evenals de andere vensters op de begane grond, van luiken zijn voorzien. De halfronde deuren van de middenwoningen zijn van elkaar gescheiden door twee smalle vensters, ieder met één luik. Tussen de erkers en de deuren bevinden zich twee bredere vensters. In de tweede bouwlaag zijn vijf strokenvensters, bestaande uit vier, vijf, acht, vijf en vier kruisvensters, aangebracht direct onder de dakrand. De vensters worden met elkaar verbonden door stroken horizontale beschotting.

De symmetrische achtergevel kent een vergelijkbare hoofdopzet als de voorgevel. Hier loopt de dakpartij echter over in de overkapping van de één bouwlaag hoge keukenuitbouw. In het knikpunt bevinden zich hoog opgemetselde asymmetrische schoorstenen. Lagere schoorstenen, met halfronde terracotta bekroning, bevinden zich boven de keukenuitbouwen. In de achtergevel van deze keukenuitbouwen bevindt zich een achteringang. In de dakpartij zijn vijf dakkapellen aangebracht. In de gevels is relatief veel glas toegepast. Op de begane grond heeft iedere woning dubbele openslaande deuren van de woonkamer naar de tuin. De middenwoningen hebben daarnaast een toegang vanuit hun keuken naar de tuin. In de tweede bouwlaag zijn zes strokenvensters aangebracht, ieder bestaand uit drie kruisvensters.

De linkerzijgevel bestaat uit één bouwlaag met een ver overstekende hoogopgaande dakpartij. Ter hoogte van de tweede bouwlaag bevindt zich een brede dakkapel, daarboven, in de derde bouwlaag een iets smallere dakkapel. De dakpartij gaat ter linkerzijde over in de lage kap over de keukenuitbouw, die eindigt bij de opgemetselde schoorsteen. Onder de oversteek bevindt zich de entree van Borgesiuslaan 31. Rechts naast de entree bevindt zich een venster. De oversteek wordt mede gedragen door een houten kolom, die geplaatst is op een bakstenen muur. In de gevel van de keukenuitbouw bevindt zich een klein venster.

De rechterzijgevel is gespiegeld identiek aan de linkerzijgevel.

Waardering

Het woonblok E, Borgesiuslaan 25-31, is van algemeen belang vanwege zijn grote architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een complex middenstandswoningen, uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School. Het woningblok heeft een stedenbouwkundige betekenis en bezit ensemblewaarde als onderdeel van het Frisia-complex.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning reeks van woningen

Middenstands-woningbouwver Frisia ; Stad Amersfoort