Amersfoort O 3548
Schothorsterlaan 17, 3822 NA te Amersfoort

Omschrijving

Het in neorenaissancestijl vormgegeven KOETSHUIS is op circa 75 meter afstand ten noordoosten van het landhuis gesitueerd. Het gebouw, dat met de voorgevel naar het zuiden is gericht, wordt grotendeels omringd door een bestrating. Alleen rondom het oostelijke deel van het gebouw bevindt zich een tuin, corresponderend met het woongedeelte.

Het pand, opgedeeld in drie bouwdelen, bezit een vriijwel rechthoekige plattegrond, waarbij één bouwlaag door afgeplatte schilddaken met grijze Hollandse pannen wordt afgedekt. Een originele dakkapel voorzien van voluten bevindt zich boven de oostgevel. Vier recente dakkapellen zijn aangebracht boven de noord- en zuidgevel. Het middendeel is van een mezzanino voorzien. Aan voor-, achter- en rechterzijde bevinden zich middenrisalieten. Het gebouw bestaat uit de woning aan de oostzijde, de koetsenstalling in het midden en de stallen aan de westzijde. De kleine woning bestaat uit een keuken, gelegen aan de voorzijde, een gang in het midden en aan de achterzijde één kamer. Een smalle trap leidt van deze kamer naar de zolder, die tegenwoordig in kleine slaapkamers is opgedeeld. Ter breedte van de middenrisaliet is over de gehele breedte van het gebouw de koetsenstalling gesitueerd. Deze ruimte is hoog en wordt door een houten balkenstructuur overspannen. Daarboven bevindt zich een grote zolderruimte. De koetsenstalling heeft aan voor- en achterzijde twee grote dubbele deuren. Naast de koetsenstalling bevindt zich de paardenstal. De vensters, die voorzien zijn van naar binnen te kantelen bovenlichten en roedenverdeling, hebben een natuurstenen onderdorpel en bakstenen segmentboog. De vensters van de woning zijn voorzien van geprofileerde luiken. De grote dubbele houten deuren van het koetshuis zijn eveneens geprofileerd. In de segmentbogen boven de deuren zijn natuurstenen sluitstenen aangebracht.

De vrijwel symmetrische voorgevel (zuidzijde) heeft vier traveeën. De twee middelste traveeën bevinden zich in de middenrisaliet en zijn relatief breed: hierin zijn de dubbele, hoge deuren van de koetsenstalling ondergebracht. De middenrisaliet wordt door gebosseerde hoeklisenen gemarkeerd. De geprofileerde kroonlijst van de middenrisaliet wordt in het midden doorbroken door een luik. De dakkapel, welke het luik omlijst, is voorzien van een flauw hellend zadeldak. Het luik is geplaatst op een cordonlijst met daarboven een afwisseling van bepleisterde blokjes en uitkragende bakstenen. Deze lijst markeert de scheiding tussen eerste bouwlaag en mezzanino.

Een smal, bepleisterd spaarveld bevindt zich tussen de twee deurpartijen met direct daarboven een medaillon. Hierop is een paardenkop bevestigd. In de mezzanino bevinden zich twee rechthoekige, bepleisterde spaarvelden.

De traveeën links en rechts zijn lager en hebben in het midden vensters, boven een dubbele speklaag. Het venster in de rechtertravee is voorzien van luiken.

De achtergevel (noordgevel) is sober en niet bepleisterd. De gevel is geplaatst op een natuurstenen plint en wordt beëindigd door een geprofileerde gootlijst. De achtergevel heeft dezelfde indeling als de voorgevel. De middenrisaliet heeft in de rechter travee één dubbele hoge deur. In de linker travee bevindt zich een venster met luiken. Schuin naast dit venster is een gekanteld luik aangebracht, dat een toegang tot de kelder afschermt. Midden boven de deur en het venster is een rechthoekige uitsparing aangebracht, die is voorzien van twee luiken. In de gevel van de rechter travee zijn ter hoogte van het bovenlicht van de grotere vensters twee kleine vensters aangebracht.

De symmetrische linkerzijgevel is blind en bestaat uit een natuurstenen plint met daarboven een bakstenen wand.

De symmetrische rechterzijgevel heeft drie traveeën, waarvan de middelste zich in een risaliet bevindt. Deze risaliet is voorzien van een zadeldak, dat een overstek heeft en gedecoreerd is met houtsnijwerk. In het midden van deze bepleisterde risaliet bevindt zich de entree tot de woning. Boven de geprofileerde rechthoekige deur is een getoogd bovenlicht met verticale roedenverdeling aangebracht. De middenrisaliet wordt geflankeerd door vensters met luiken.

Het interieur is vrijwel in originele staat, waarbij de woning boven de kelder is gelegen. In de keuken is de originele schouw nog aanwezig. Keuken, gang en kamer zijn betegeld. In de stal bevinden zich een opgemetselde pomp met natuurstenen drinkbak en nog een aantal gietijzeren pilaren, die in het midden van de koetsenstalling zijn geplaatst.

Waardering

Het pand, behorende tot het landgoed Schothorst is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een koetshuis, ontworpen in de stijl van de neorenaissance. Het gebouw is van grote ensemblewaarde in relatie tot het de overige onderdelen van het door één architect ontworpen landgoed.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Verloren van Themaat, mr. P. ; Stad Amersfoort