517678 - Israëlitische Begraafplaats
Amersfoort D 10942
Amersfoort D 10943
Bij Soesterweg 126, 3812 BD te Amersfoort

Omschrijving

Op de begraafplaats is een aantal (natuur)stenen en houten stèles, getoogd of rechthoekig van vorm aanwezig. De houten stèles zijn opgericht door joodse families die een natuurstenen grafmonument niet konden betalen. Alle stèles zijn voorzien van Hebreeuwse opschriften al dan niet met in het Nederlands gestelde teksten.

Waardering

De stèles op de Israëlitische begraafplaats zijn van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde, waarbij hun collectieve betekenis het grootst is vanwege materiaalgebruik en situering binnen de aanleg van de begraafplaats. De houten stèles kunnen als zeldzaam en kwetsbaar voorbeeld worden genoemd binnen de funeraire geschiedenis en binnen de joodse geschiedenis.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafzerk Israëlitische begraafplaats

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf

Bij houten grafzerken stijlaanduiding nvt