Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517684
Complexnummer
517682 - Algemene Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82794/118
Kadastrale aanduiding
Amersfoort D 8215
Amersfoort D 10917
Amersfoort D 10916
Bij Soesterweg 187, 3812 AG te Amersfoort

Omschrijving

Omschrijving

De landschappelijke AANLEG van de Algemene Begraafplaats werd in 1895 ontworpen door de Amersfoortse landschapsarchitect H.F. Hartogh Heys van Zouteveen. De begraafplaats werd in de Engelse Landschapsstijl aangelegd met daarbinnen lineaire zichtassen, waardoor hier sprake is van de 'style mixte' of mengstijl. De oorspronkelijke toestand is nauwelijks gewijzigd.

De begraafplaats is ontworpen op een rechthoekig terrein, waarbij in het midden een brede zuid-noord georiënteerde laan is aangebracht met aan de zuidzijde, aan de Soesterweg, een poort annex aulagebouw.

Om de lineaire as zijn gebogen lanen geprojecteerd, waarlangs graven zijn gesitueerd. Hierachter staat, meestal, een enkele rij bomen. Met name bij de entree, langs de randen en in het midden zijn accenten gegeven door bredere boomgroepen. Aandacht is besteed aan zichtassen, toelopend op het poortgebouw, en steeds veranderende patronen, waardoor de illusie van een veel grotere begraafplaats wordt gewekt. De graven zijn van eenvoudig tot rijk gedecoreerd met ijzeren hekwerk en grafstenen.

Waardering

De landschappelijk aanleg van de Algemene Begraafplaats is van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een begraafplaats, ontworpen in de 'style mixte' binnen de Engelse Landschapsstijl. Daarnaast is de begraafplaats van betekenis als uitdrukking van de funeraire geschiedenis. De aanleg bezit een ensemblewaarde in relatie het poortgebouw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517682. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gemeente Amersfoort ; Stad Amersfoort
opdrachtgever
Hartogh Heys van Zouteveen, H.F. ; Stad Amersfoort
tuinarchitect / landschapsarchitect