Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517713
Complexnummer
517711 - Van Oldenbarnevelt Gymnasium
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82736/35
Kadastrale aanduiding
Amersfoort C 5631
Amersfoort C 5630
Barchman Wuytierslaan 72, 3818 LK te Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 72 A, 3818 LK te Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 72 B, 3818 LK te Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 72 C, 3818 LK te Amersfoort

Omschrijving

Omschrijving

Aan de oostzijde van het voormalige Gymnasium bevindt zich een TRANSFORMATORHUIS met aangebouwde, overdekte fietsenstalling.

Het op een bakstenen plint staande trafogebouw bezit een bouwlaag op een vierkant grondvlak. De massa wordt besloten door een luifelachtige, ruim overkragende betonnen afdekking.

De op de hoek gelegen toegangspartij en de drie, in de naast gelegen gevel aangebrachte vertikale raamstroken worden eveneens door een kleine luifel benadrukt.

De voorgevel (westzijde) is vierkant van opzet, waarbij links in het gevelvlak twee, door een smalle muurdam van elkaar gescheiden, stalen deuren toegang geven tot de spanningsruimten. Hierboven is een luifel aangebracht. Een bakstenen trede wordt aan de rechterzijde met een lage bloembak besloten.

De eveneens vierkante, linker zijgevel bevat rechts, onder een luifel de drie vertikale raamstroken.

In het midden van de rechter zijgevel bevindt zich, onder een luifel, een stalen deur die via een bakstenen trede bereikbaar is. Boven de deur zijn twee kleine, vierkante ventilatie openingen.

Tegen de blinde achtergevel bevindt zich een lange bouwmassa bestemd als fietsenstalling. Dit in zeven traveeën ingedeelde volume bestaat uit bakstenen kolommen die aan de bovenzijde licht zijn ingesnoerd. Hierop liggen zes zware, uitkragende betonnen draagbalken met daarboven een overkragend, plat dak. De eerste, aan het trafohuis rakende travee, is van oorsprong dichtgemetseld met in het midden van de rechter gevel een deur.

Waardering

Het transformatorhuis met fietsenstalling is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een trafogebouw, door architect Van der Tak ontworpen met invloeden van de architectuur van W.M. Dudok en het zakelijk expressionisme.

Het gebouw bezit als onderdeel van het complex een ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517711. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1931
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Tak, C.B. van der ; Stad Amersfoort
architect / bouwkundige / constructeur