Amersfoort E 5940
Kamp 6, 3811 AR te Amersfoort

Inleiding

WOON/WINKELPAND maakt onderdeel uit van een gevelwand met meerdere historische winkelpanden en is direct aan de openbare weg gelegen.

De voorgevel van het gebouw is, gelet op de architectuur en de ontwikkeling van de Kamp tot winkelstraat, in het laatste kwart van de negentiende eeuw gebouwd.

In de bouwstijl zijn classicistische invloeden aan te wijzen, zoals de kroonlijst, het witte pleisterwerk en de casement- en pilastermotieven. De eclectische vrijheid waarmee de vormen zijn toegepast duiden op de genoemde bouwperiode. Het winkelinterieur is nog in redelijk gave toestand aanwezig.

Omschrijving

Het diepe winkelpand heeft een bij benadering rechthoekige plattegrond, met de smalle voorgevel aan de noordzijde van de Kamp. Achter de drie bouwlagen hoge lijstgevel gaan twee verdiepingen en een met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak schuil.

De symmetrische voorgevel (zuidzijde) kan zowel horizontaal als verticaal in drieën worden onderverdeeld. De gepleisterde gevel is op een geprofileerde natuurstenen plint geplaatst, met vier risalerende voeten, waarop zich de met casementen bedekte pilasters bevinden. De plint wordt in de middentravee onderbroken door de entree in de vorm van dubbele deuren met bovenlicht. Deze entree wordt geflankeerd door éénlichts vensters met bovenlicht. In het midden van de segmentbogen boven vensters en entree zijn in half-cirkelvormige uitsparingen waaiermotieven aangebracht. De overgang van begane grond naar eerste bouwlaag wordt gemarkeerd door een cordonlijst, waarbij zowel in de lijst als in de pilasters het idee van een kapiteel tot uitdrukking wordt gebracht.

De pilasters worden in de tweede en derde bouwlaag doorgezet, met op de plaats van de kapitelen half-cirkelvormige uitkragingen. Tussen de pilasters bevinden zich teruggelegen velden met in de tweede bouwlaag T-vensters en in de derde bouwlaag tweelichts vensters. De gevel wordt beëindigd door een sterk geprofileerde kroonlijst op vier modillons.

De achtergevel kent alleen symmetrie in de tweede bouwlaag. In deze gepleisterde bouwlaag zijn drie zeslichts vensters opgenomen. Daarboven bevindt zich het schilddak met een dakkapel in het midden. Rechts is een diepe bouwmassa van een bouwlaag met plat dak, waarin de keuken is ondergebracht.

Over de gehele breedte is een glazen serre geplaatst. In de gepleisterde wand zijn een venster en een deur aangebracht.

In het interieur op de begane grond zijn nog grote delen van het oorspronkelijke winkelinterieur aanwezig. Kasten zijn gedecoreerd met pilasters en kroonlijsten en de plafonds zijn gestuct. In het pand zijn meerdere rijk versierde marmeren schouwen aanwezig.

Waardering

Het winkelpand is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als, gelet op zowel het exterieur als interieur, gaaf voorbeeld van een winkelpand, dat in neoclassicistische stijl is vormgegeven. Het pand is van ensemblewaarde in relatie tot de aansluitende historische bebouwing langs deze winkelstraat.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)