Amersfoort E 8059
Langestraat 34, 3811 AH te Amersfoort

Inleiding

Het diepe, direct aan de Langestraat gelegen WINKELPAND stamt naar alle waarschijnlijkheid uit de periode 1825-1875, maar werd in 1895 in opdracht van manufacturenhandelaar M.H. van Raalte naar ontwerp van gemeente-architect W.H. Kam verbouwd. Daarbij werden de winkelpui, de voorgevel en delen van het interieur gewijzigd en werd een tuinkamer aan het gebouw toegevoegd. In 1910 werd door dezelfde architect Kam een derde `uitstallingskast' aan de winkelpui toegevoegd, waar zich voorheen de toegang tot een zijgang bevond. De voorgevel is in hoofdzaak in deze toestand bewaard gebleven, waarbij zich oorspronkelijk boven de pilasters en dubbele consoles acroteria bevonden. De eclectische bouwstijl is neorenaissance, waarbij de detaillering, zoals de door vierkante Corinthische zuilen gedragen kroonlijst, invloeden van het neoclassicisme toont. Het interieur is ingrijpend gewijzigd. Het pand is het enige redelijk gaaf bewaard gebleven winkelontwerp van W.H. Kam en maakt deel uit van een ensemble, bestaande uit eind 19de-eeuwse panden.

Omschrijving

Het hoogopgaande en ongeveer 30 meter diepe winkelpand bestaat uit een onderkelderd hoofdgebouw met drie bouwlagen en een afgewolfd zadeldak, een middendeel van twee bouwlagen en een zadeldak en een achtergebouw, bestaande uit één bouwlaag met zadeldak. De daken zijn bedekt met Hollandse pannen.

De voorgevel (zuidzijde) is vrijwel symmetrisch, de later toegevoegde 'derde uitstallingskast' rechts naast de gevel uitgezonderd. De winkelpui is onder te verdelen in vier traveeën. De oorspronkelijke plint onder de vensters is in 1992 verwijderd, waardoor de vensters vrijwel tot aan het straatniveau reiken. Deuren en kozijnen zijn nieuw. Vensters en deuren zijn gevat in een authentieke houten omlijsting bestaande uit vier Corinthische pilasters met gefacetteerde panelen en een daarop aangebrachte rozet, geplaatst op een natuurstenen voet, die een geprofileerde kroonlijst dragen. In de zwikken van de rondboogvormig afgesloten vensters is een rozet opgenomen. De tweede en derde bouwlaag bevatten resp. een T-vormige schuifvensters met natuurstenen onderdorpel en strekse boog met bepleisterde aanzet- en sluitstenen. Op de derde bouwlaag zijn tweelichts schuifvensters met tweelichts bovenlicht aangebracht. Onderdorpels en strekse boog hebben dezelfde vorm als in de tweede bouwlaag.

Waardering

Het winkelpand van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf en typerend voorbeeld van een in eclectische bouwstijl ontworpen winkelpand. Het pand bezit ensemblewaarde als onderdeel van een negentiende-eeuwse straatgevel. Het winkelontwerp is een onderdeel in het oeuvre van W.H. Kam.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)