Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517753
Complexnummer
517751 - Emmahoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82776/188
Kadastrale aanduiding
Deurne H 9356
Bij Kaasweg 2, 5759 RN te Helenaveen

Omschrijving

Inleiding

Onderdeel van de Emmahoeve is de ten noorden van de boerderij staande VARKENSSTAL annex SCHUUR. Het gebouw behoort, net als de varkensstal bij de Wilhelminahoeve, tot de oorspronkelijke opzet en dateert uit 1910.

Omschrijving

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, is parallel aan de Helenavaart gesitueerd, bestaat uit één bouwlaag met bovenliggende taszolder en heeft nog de oorspronkelijke houten kapconstructie. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het wolfdak is belegd met muldenpannen. In de noordelijke gevel is een opgeklampte deur, geflankeerd door ijzeren stalvensters. Een ijzeren venster is tevens aangebracht in de topgevel. In de westelijke gevel is een reeks van drie opgeklampte varkenspoortjes aangebracht, waarboven eveneens ijzeren stalvensters. In de zuidelijke gevel is eveneens een dergelijk poortje aangebracht, met daarnaast een opgeklampte deur en een forse inrijpoort.

Waardering

De varkensstal annex schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de ontginningsboerderij.

Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de te beschermen nederzetting Helenaveen en directe omgeving. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en is typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517751. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal Annex schuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Maatschappij Helenaveen ; Noord-Brabant
aannemer / uitvoerder