Actualiteit gegevens: 04-03-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517755
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
N.V. Maatschappij Helenaveen
Complexnummer: 
517754 - Tabaksschuur complex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82777/3
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Deurne
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Helenaveen
X-Y coördinaat: 
192648 - 377617

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De voormalige TABAKSSCHUUR, gelegen parallel aan de Geldersestraat, dateert uit omstreeks 1870. Het gebouw verkeert grotendeels in oorspronkelijke staat. Omstreeks 1880, na het verdwijnen van de tabaksteelt, werd de schuur omgebouwd tot twee boerderijen, en legde men zich toe op de tuinbouw en fruitteelt.

Nog vóór de Tweede Wereldoorlog werd de indeling van de langsgevels op enkele plaatsen gewijzigd. Omstreeks 1960 zijn ter plaatse van de woonhuizen enkele vensters vergroot.

Omschrijving

Het zeer langgerekte gebouw is op korte afstand van de straat gelegen. Het is eenlaags en wordt gedekt door een fors zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Het gebouw is opgetrokken in handvorm baksteen. De muren zijn met smeedijzeren ankers verbonden met het zeer grote gebint, dat nagenoeg geheel uit ijzer is samengesteld. Enkele latere reparaties zijn ook in ijzer uitgevoerd. De kap bestaat uit een hangschoorwerk, dat deels rust op het muurwerk, deels op een rij, in de lengte-as van het gebouw geplaatste liggers. In de topgevels van de eindgevels van de voormalige tabaksschuur zijn nog de oorspronkelijke rondboognissen met windgaten te zien. Deze zijn echter aan de oostelijke zijde dichtgezet, terwijl die aan de westelijke zijde in 1998 van nieuwe vensters zijn voorzien. In de globaal symmetrisch ingedeelde kopgevels treft men oud Hollandse klapraampjes aan, die dateren van vóór de verbouwing tot boerderij.

Met name aan de westelijke zijde is deze gevel nog redelijk in tact. Omstreeks 1880 zijn twee woonhuizen ingebouwd, terwijl het middendeel van de schuur door de plaatsing van een muur werd opgesplitst tot twee bedrijfsruimten. Op de kapverdieping werden tegen de eindgevels kleine slaapkamers gerealiseerd. Na 1960 zijn, met name in de westelijke gevel en in het oostelijk deel van de zuidelijke gevel, verschillende vensters uitgebroken.

Tevens zijn omstreeks 1967 de rond 1900 ingebouwde kelders met opkamers geamoveerd. Het bedrijfsdeel heeft ook op de begane grond nog grotendeels de oude indeling. De in 1967 nog aanwezige paarden- en varkensstallen zijn echter verdwenen.

Waardering

De voormalige tabaksschuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de tabaksnijverheid in de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de tabaksschuur. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de te beschermen nederzetting Helenaveen. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGeldersestraat105759 PSHelenaveen
NeeGeldersestraat125759 PSHelenaveen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieDroogschuur

Tabakschuur

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DeurneH9075
DeurneH9638

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Maatschappij Helenaveen ; Noord-Brabantaannemer / uitvoerder