Deurne Q 511
Vlierden, Bij Oude Torenweg 15

Inleiding

Op een kleine verhoging, die in het landschap met oude akkerbodems ten zuidoosten van Vlierden de plaats van een vijftiende-eeuwse kapel markeert, staat de GRAFKAPEL van de adellijke familie De Maurrissens, die het in 1965 gesloopte huis Baarschot aan de Bronweg te Vlierden bewoonden. De grafkapel dateert uit 1926. De bescherming beperkt zich tot de grafkapel, die als kleine opslagplaats dient.

Omschrijving

De grafkapel heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een klein plat dak dat is begroeid. Het dak is gesteld op gemetselde hoekpijlers op een doorlopend basement en wordt aan de voorzijde afgesloten met een hardstenen puntgevel met deklijsten, waarop de inscriptie: "Ridder de Maurrissens. De eerste steen gelegd door de hooggeborene Arnestine Euphrasie Virginie Alexandrine Freule de Maurrissens, 2-10-1926". Het metselwerk tussen de hoekpijlers, alsmede de eenvoudige opgeklampte toegangsdeur, dateren van later datum. In het interieur op de vloer een hardstenen zerk met een ingebeiteld kruis en de inscriptie: "R.I.P.".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de grafcultuur van de elite, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het familiegraf, in het bijzonder gerelateerd aan de ligging.

Het heeft architectuurhistorisch belang door de sobere stijl en detaillering. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkapel(H)

Maurissens, Familie De ; Noord-Brabant