Actualiteit gegevens: 16-03-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517786
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
St. Vincentiushuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82777/142
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Deurne
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Neerkant
X-Y coördinaat: 
188348 - 375706

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Dorpsstraat staat, op korte afstand van de openbare weg, het voormalige R.K. KLOOSTER, genaamd St. Vincentiushuis, gebouwd in 1915 in opdracht van het Neerkantse R.K. kerkbestuur naar een ontwerp van J. Heijkants (Erp). Het Liefdegesticht bestond uit een zusterhuis (zusters Franciscanessen, van Veghel) met vergaderzaal, schoollokalen en gasthuis. Het kloostergebouw staat in de kom van Neerkant, dat in 1944 het toneel was van zware gevechten. Het kloostergebouw is ter plaatse één van de laatste gebouwen dat nog herinnert aan het vooroorlogse dorp.

Omschrijving

Het gebouw heeft een H-vormige plattegrond en bestaat uit een parallel aan de Dorpsstraat gesitueerd tweelaags hoofdgebouw onder afgeplat schilddak met tuile-du-nord pannen, dat wordt geflankeerd door twee haaks op de straat geplaatste eenlaags zijvleugels onder mansardedak, gedekt met tuile du nord pannen.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen en geleed met banden van strengperssteen. De symmetrische voorgevel heeft op de begane grond en de verdieping zesruits schuifvensters, waarvan de bovenlichten elk een vierruits verdeling hebben. Een hoge middenrisaliet met topgevel domineert de voorgevel. De topgevel is voorzien van vlechtingen en kunststenen afdeklijsten. De voordeur met zij- en bovenlichten bevindt zich in een portiek, waarboven, geflankeerd door halfvensters met een dito indeling als de zesruiters, een kalkstenen beeld (ca. 1905) van de H. Vincentius met een tweetal kinderen is geplaatst. Tussen portiek en beeld is in gele strengperssteen in het metselwerk de naam van het klooster aangebracht ("St Vincentius-huis"). Een forse goot, geplaatst op klossen, sluit de gevels af.

De achtergevel heeft op de verdieping een ritmische indeling met vensters als in de voorgevel. Op de begane grond zijn deze vensters deels gekoppeld. Op de begane grond is tevens een vleugeldeur met achtdelig bovenlicht. Boven de gootlijst is een laadluik met overstek en hijsinrichting geplaatst. De zijvleugels hebben aan de oostelijke zijde een deels gewijzigde gevelindeling; terwijl ook de roedeverdeling plaatselijk gewijzigd is.

Waardering

Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de periode omstreeks 1900 en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster met annexen. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de eenvoud van stijl, het materiaalgebruik en de ornamentiek die het ideaal van dienstbaarheid uitdragen en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Heijkants. Het is relatief gaaf bewaard gebleven en is als congregatieklooster zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsstraat285758 ARNeerkant
NeeSint Vincentiusstraat2a5758 SENeerkant
NeeDorpsstraat26A5758 ARNeerkant

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKlooster, kloosteronderdlKloosterFransiscanenklooster

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DeurneI3460
DeurneI3526
DeurneI3525

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Heykants, J. van ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur