Sint Vincentiusstraat 2 a, 5758 SE te Neerkant
Dorpsstraat 28, 5758 AR te Neerkant
Dorpsstraat 26 A, 5758 AR te Neerkant

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Dorpsstraat staat, op korte afstand van de openbare weg, het voormalige R.K. KLOOSTER, genaamd St. Vincentiushuis, gebouwd in 1915 in opdracht van het Neerkantse R.K. kerkbestuur naar een ontwerp van J. Heijkants (Erp). Het Liefdegesticht bestond uit een zusterhuis (zusters Franciscanessen, van Veghel) met vergaderzaal, schoollokalen en gasthuis. Het kloostergebouw staat in de kom van Neerkant, dat in 1944 het toneel was van zware gevechten. Het kloostergebouw is ter plaatse één van de laatste gebouwen dat nog herinnert aan het vooroorlogse dorp.

Omschrijving

Het gebouw heeft een H-vormige plattegrond en bestaat uit een parallel aan de Dorpsstraat gesitueerd tweelaags hoofdgebouw onder afgeplat schilddak met tuile-du-nord pannen, dat wordt geflankeerd door twee haaks op de straat geplaatste eenlaags zijvleugels onder mansardedak, gedekt met tuile du nord pannen.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen en geleed met banden van strengperssteen. De symmetrische voorgevel heeft op de begane grond en de verdieping zesruits schuifvensters, waarvan de bovenlichten elk een vierruits verdeling hebben. Een hoge middenrisaliet met topgevel domineert de voorgevel. De topgevel is voorzien van vlechtingen en kunststenen afdeklijsten. De voordeur met zij- en bovenlichten bevindt zich in een portiek, waarboven, geflankeerd door halfvensters met een dito indeling als de zesruiters, een kalkstenen beeld (ca. 1905) van de H. Vincentius met een tweetal kinderen is geplaatst. Tussen portiek en beeld is in gele strengperssteen in het metselwerk de naam van het klooster aangebracht ("St Vincentius-huis"). Een forse goot, geplaatst op klossen, sluit de gevels af.

De achtergevel heeft op de verdieping een ritmische indeling met vensters als in de voorgevel. Op de begane grond zijn deze vensters deels gekoppeld. Op de begane grond is tevens een vleugeldeur met achtdelig bovenlicht. Boven de gootlijst is een laadluik met overstek en hijsinrichting geplaatst. De zijvleugels hebben aan de oostelijke zijde een deels gewijzigde gevelindeling; terwijl ook de roedeverdeling plaatselijk gewijzigd is.

Waardering

Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de periode omstreeks 1900 en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster met annexen. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de eenvoud van stijl, het materiaalgebruik en de ornamentiek die het ideaal van dienstbaarheid uitdragen en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Heijkants. Het is relatief gaaf bewaard gebleven en is als congregatieklooster zeldzaam.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Fransiscanenklooster

Heykants, J. van ; Noord-Brabant