Markt 2, 5751 BE te Deurne
Raadhuisstraat 1, 5751 LX te Deurne
Raadhuisstraat 3, 5751 LX te Deurne

Inleiding

Het naast het gemeentehuis, aan de zuidelijke zijde van de Markt gelegen voormalige POSTKANTOOR met DIRECTEURSWONING, met elementen van de Art Nouveau dateert uit 1908 en werd gerealiseerd naar een ontwerp van de Deurnese architect Joh. Rooijakkers. In eerste instantie had het kantoor de status van post- en telegraafkantoor. Na 1934 is het een hulpkantoor. Het gebouw heeft tot 1969 als postkantoor gefunctioneerd. Sedert dat jaar is het onderdeel van het gemeentehuis. In 1983-1985 werd, ten behoeve van de aansluiting op de nieuwbouw, de achtergevel deels uitgebroken, deels ingebouwd. Op de begane grond is de kantine van het gemeentehuis ondergebracht.

Omschrijving

Het tweelaags gebouw heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld schilddak met geglazuurde kruispannen. Het gebouw is opgetrokken in machinale baksteen en is rijkelijk versierd met gele en groene geglazuurde baksteen (banden, fries, mozaïeken) en hardsteen (dorpels, lateien, plint). De voorgevel heeft een asymmetrische opzet. Rechts van het midden bevindt zich een eensteens risalerende ingangspartij met hardstenen balkon, waaronder een vleugel-paneeldeur met driedelig bovenlicht, voorzien van smeedijzeren roosters. De zuidoostelijke hoek is afgeschuind en op de begane grond voorzien van een forse hardstenen dubbele brievenbus, waarboven een grotendeels in hardsteen uitgevoerde erker, bekroond door een balkon en topgevel. In alle gevels zijn eenvoudige schuifvensters met driedelig bovenlicht geplaatst. Tegen de westelijke zijgevel voerde een houten trap naar de voormalige directeurswoning op de etage.

De indeling van het interieur is op de begane grond gewijzigd.

Waardering

Het voormalige postkantoor is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van het Peelgebied, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het postkantoor. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek en als voorbeeld van het werk van de architect Rooijakkers. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Postkantoor

Rooijakkers, Joh. ; Noord-Brabant