Stationsstraat 6, 5751 HE te Deurne
Stationsstraat 4 A, 5751 HE te Deurne

Inleiding

Dit WINKEL-WOONHUIS, gebouw voor C. Peereboom, dateert uit 1910 en is gebouwd onder architectuur van J. Rooijakkers. De stijl vertoont elementen van de Neo-Renaissance. Omstreeks 1990 is het interieur van de winkel verbouwd.

Omschrijving

Het gebouw heeft een globaal T-vormige plattegrond, telt één, deels anderhalve bouwlaag en wordt gedekt door zadeldaken met tuile du nord pannen. De gevels zijn opgemetseld in baksteen en geleed met gepleisterde banden. Ter hoogte van de balklaag en de kap zijn smeedijzeren muurankers aangebracht. De voorgevel is asymmetrisch van opzet met aan de rechterzijde de winkelpui, bekroond door een forse topgevel. Ter linkerzijde een vierruits kruisvenster, waarvan de onderlichten kunnen openslaan en de bovenlichten een kleine roedenverdeling hebben. In de schoudergevel op de kapverdieping twee dergelijke, doch iets lagere vensters, waarboven een klein vierkant licht.

Eén zijgevel is ingebouwd doch was oorspronkelijk wel voorzien van deur en vensters; de noordelijke is, op een kruisvenster na, blind. De winkelpui heeft in het midden een paneeldeur met kleine roedenverdeling, geflankeerd door brede etalage-vensters. Het bovendeel van de pui wordt geheel ingenomen door houten bovenlichten met kleine roedenverdeling. Boven de pui een gepleisterd veld, waarop de geschilderde tekst: "C. Peerbooms Apothekerass.".

Het interieur heeft nog allerlei oorspronkelijke elementen, waaronder de boven een verlaagd plafond schuilgaande balklaag.

Waardering

De winkel is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de uitgroei van de detailhandel in het Peelgebied, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkelhuis.

Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de verzorgde lokaal geinterpretereerde Neo-Renaissancevormen en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Rooijakkers. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven, inwendig tot op zekere hoogte.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Rooijakkers, Joh. ; Noord-Brabant