Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517791
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
82781/55
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Deurne
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deurne
X-Y coördinaat: 
183166 - 386322

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Visser, in de kom van Deurne, staat het voormalige R.K. KLOOSTER met school van de Franse Fraters, missionarissen van het Heilig Hart, afkomstig uit Tilburg. Het blokvormige gebouw dateert uit 1896 en mengt Neo-Gotische en Eclectische stijlelementen.

Omschrijving

Het tweelaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een plat dak, voorzien van schilden rondom gedekt met geschubde eternit-leien. De gevels zijn gemetseld in baksteen en hebben een hardstenen plint en dorpellijst. De strekken worden verlevendigd door kunststenen blokjes, banden en wenkbrauwbogen zijn in gele strengpers uitgevoerd. Zware gemetselde steunberen flankeren de middenrisaliet, alsmede de hoeken van de voorgevel. De voorgevel heeft een symmetrische opzet met zeven vensterassen. In het midden van de gevel is over de volle hoogte een risaliet uitgemetseld, met een vernieuwde voordeur in een portiek en twee dubbele rondboog-bovenlichten. Het venster in de risaliet op de verdieping is als alle andere en bestaat uit een gemetselde korfboog waaronder een dubbel lancetvenster is gevat met houten roedenverdeling. De risaliet wordt bekroond door een uitkragende bakstenen topgevel met hardstenen deklijst. In de topgevel, geflankeerd door twee rondbooglichten, is een kalkstenen beeld van de H. Willibrordus opgesteld. De overige vensters hebben dezelfde indeling als het risaliet-paar. Tegen het dakschild staat links en rechts van de risaliet een dakkapel met hardstenen puntgevel met gebeeldhouwde driepassen en piron. In elk van de kapellen een schuifvenster met kleine roedeverdeling.

Achter het klooster ligt een kloostertuin. De ondiepe voortuin wordt door een lage tuinmuur met ezelsrug van de openbare weg gescheiden.

Waardering

Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de voor een klooster nogal uitzonderlijke, haast robuuste stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, die in hun robuustheid de functie uitdragen. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVisser255751 BLDeurne

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKlooster, kloosteronderdlKlooster

Franse Fraters missionarissen van het Heilig Hart

Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuinmuur
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DeurneK1267

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden