Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517792
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Huize Wiegersma
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
82781/24
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Deurne
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deurne
X-Y coördinaat: 
183416 - 385621

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de Liesselseweg staat het voormalige WOONHUIS met PRAKTIJKRUIMTE en ATELIER, genaamd De Wieger, waarin thans het gelijknamige museum is gehuisvest. Het woonhuis dateert uit 1922 en is gebouwd naar een ontwerp van architect C. Roffelsen voor de Deurnese huisarts en kunstenaar dr. H. Wiegersma. Het huis heeft elementen van de Neo-Renaissance-stijl. Het voormalige woonhuis kan worden gezien als een vroege poging tot streekeigen bouwen.

Binnen de bescherming valt ook het in 1929 tegen de achterzijde van het huis gebouwde atelier, dat in 1939 is vergroot.

Omstreeks 1985 is het woonhuis met atelier verbouwd tot museum, hetgeen voornamelijk inwendig tot wijzigingen heeft geleid.

Omschrijving

De Wieger heeft een aan de noord- en zuidzijde in de rooilijn terugspringende, rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen. Het hoofdgebouw wordt geflankeerd door nevenbouwen, die in rooilijn en daklijn ten opzichte van het hoofdgebouw telkens terugspringen. Alle daken hebben een zeer steile helling en zijn gedekt met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken in baksteen.

Alle zijgevels worden beëindigd door steile trapgevels, die de daken flankeren. De onderste trap is telkens uitgemetseld. Alle trappen worden gedekt met een natuurstenen plaat. In de gevels zijn boven alle vensters segmentvormige ontlastingsbogen gemetseld. De voorgevel is voorzien van een groot aantal gesmede balkankers. De voorgevel van het hoofdgebouw heeft een strak symmetrische indeling met vijf vensterassen. In het midden bevindt zich op de begane grond de ingangspartij, die wordt benadrukt door de brede topgevel met in- en uitzwenkend rolwerk en een klein kruisvenster, waarvan de onderlichten beluikt zijn. De voordeur is een paneeldeur met deurlicht, bewerkt kalf en een rechthoekige boven- en zijlichten. Boven de deur een kruisvenster, met boven de ontlastingsboog een hardstenen cartouche, waarop het bouwjaar staat vermeld (1922). De centrale vensteras wordt op de begane grond en de etage geflankeerd door telkens twee kruisvensters met beluikte onderlichten. De onderlichten hebben een houten roedenverdeling; de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood panelen. In de noordelijke aanbouwen zijn een kruisvenster en een halfvenster geplaatst; in de zuidelijke aanbouw alleen een kruisvenster.

Tegen de achtergevel is een balkon met gemetselde balustrade. Op de buitenmuur van het woonhuis is bij het balkon een forse muurschildering, voorstellende de H. Christoffel. Waarschijnlijk is de schildering van H. Wiegersma.

Waardering

Het woonhuis met atelier is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de culturele en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van een woning voor de huisarts, die later werd tot brandpunt van cultureel leven; het is tevens van belang als uitzonderlijk voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpsvilla. Het is van architectuurhistorisch belang door de uiterst verzorgde historiserende stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Roffelsen, die hier, ongetwijfeld in samenspraak met de opdrachtgever, een vroeg voorbeeld van een regionaal geïnspireerde bouwkunst realiseerde.

Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOude Liesselseweg295751 WNDeurne

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisPraktijkwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DeurneL7594

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Roffelsen, C. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee