Deurne M 142
Stationslaan 1, 5751 JL te Deurne

Inleiding

Nabij de kruising van Stationslaan en Stationsstraat, staat aan de oostelijke zijde van de eerste, een WOONHUIS, gebouwd in 1920 door architect C. Roffelsen. In de architectuur zijn elementen van de Delftse School te herkennen gecombineerd met meer moderne details zoals betonnen en stalen onderdelen.

Omschrijving

Het huis, met een globaal rechthoekige plattegrond, heeft twee bouwlagen en wordt gedekt door een zadeldak met fors overstek en goot op klossen, belegd met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen. De straatgevel heeft een asymmetrische indeling met een forse middenrisaliet, bestaande uit een hoog opgemetselde schoorsteen aan de rechterkant, en een houten erker onder plat dak, met rechtgesloten triplet met kleine roedenverdeling en bekronende topgevel erboven. Links van de risaliet een ondiep rondboogportiek met een opgeklampte voordeur, rechts van de risaliet een samengesteld venster met kleine roedenverdeling. De gevels zijn sober gedetailleerd. Boven het triplet zijn drie betonnen luifels aangebracht. In de topgevel een klein rondlicht.

In het interieur is onder meer van belang het hoge trappenhuis met schoon metselwerk.

Tegen de voorgevel is naast de voordeur een bloembak gemetseld.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de elite nabij het station, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door detaillering en de sobere maar evenwichtige opbouw en de voorzichtige combinatie van traditionalistische elementen met moderne aspecten (bijv. stalen vormen). Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Roffelsen, C. ; Noord-Brabant