Deurne M 143
Stationslaan 3, 5751 JL te Deurne

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de Stationslaan staat, door een ondiepe voortuin van de straat gescheiden, een WOONHUIS uit omstreeks 1925. In de rijk gedetailleerde baksteenarchitectuur zijn Expressionistische elementen te herkennen.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een globaal rechthoekige plattegrond en één bouwlaag en wordt gedekt door een geknikt schilddak met verbeterde Hollandse pannen. Het rijzige dak heeft een fors overstek en wordt bekroond door twee schoorstenen. De gevels zijn gemetseld in baksteen, waarbij getracht is door de afwisselend horizontale, dan wel verticale plaatsing van de stenen een decoratief effect te verkrijgen, met name in basement, strekken, fries en de omlijsting van het portiek.

De voorgevel heeft een symmetrische opzet met in het midden een paneelvoordeur met geometrisch ingedeeld bovenlicht, geplaatst in een portiek, dat tot boven het niveau van de goot is opgemetseld. De ingangspartij wordt door driedelige openslaande vensters met kleine roedenverdeling geflankeerd. Ook in de zijgevels zijn dergelijke vensters aangebracht, al dan niet per twee of drie gekoppeld. Op een eenlaags, kleine achteraanbouw aan de zuidelijke zijde staat een gemetselde schoorsteen. Rondom zijn tegen de dakschilden kapellen geplaatst. Deze houten dakkapellen zijn, op die boven het portiek na, plat gedekt en hebben vensters met kleine roedenverdeling.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de lokale elite nabij het station, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de zeer verzorgde detaillering en de aanpassing in vormentaal aan het nagestreefde beeld van landelijke rust. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.