Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517796
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Mariahof
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
82780/89
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Deurne
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deurne
X-Y coördinaat: 
182803 - 385492

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Stationslaan te Deurne staat, enigszins teruggelegen van de openbare weg, de VILLA Mariahof, daterend uit omstreeks 1905. Het pand, met elementen van Chaletstijl, werd gebouwd door J. Hermans, onder meer bestuurslid van de plaatselijke afdeling van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond en lid van de gemeenteraad.

Omschrijving.

De villa heeft een globaal T-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen. De latere uitbouw aan de noordelijke zijde heeft één bouwlaag. Het hoofdgebouw wordt gedekt door een zadel- en steil tentdak (geveltoren), voorzien van eterniet-leien. Het tentdak wordt bekroond door een smeedijzeren dakhekje.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen, die later is witgeschilderd, en worden afgesloten door een forse gootlijst op klossen. De straatgevel heeft een asymmetrische indeling met aan de rechterzijde een drielaagse geveltoren op rechthoekige grondslag, en links daarvan een terugliggend, rechtgesloten geveldeel. Dit deel heeft een via trap met hekwerk bereikbaar, uitgebouwd portiek onder lessenaardak, met een paneeldeur met bovenlicht, en op de begane grond twee gekoppelde segmentboogvensters en op de etage twee rondboogvensters.

De bovenste geleding van de toren is voorzien van vakwerk, bestaande uit houten regels en stijlen, gedeeltelijk voorzien van een windverband. De tussenliggende velden zijn witgekalkt.

Tegen het muurwerk van de toren is tussen twee rondboogvensters, in een keperboognis een tegeltableau geplaatst, blauw op een wit fond, voorstellende Maria met Kind, met de tekst: "Maria / Hof".

Tegen de zuidelijke gevel, die zoals de noordelijke wordt afgesloten door het forse overstek van het zadeldak, is een gemetselde, witgeschilderde erker op driezijdige grondslag geplaatst.

In het interieur is onder meer van belang de bordestrap. Het pand is grotendeels onderkelderd en heeft onder meer een tuinkelder en wijnkelder. De tuin, heeft een U-vormige oprijlaan en wordt door een poort met gemetselde pijlers en smeedijzeren hekwerk van de straat gescheiden.

Waardering

De villa met tuin en tuinhek is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de elite nabij het station, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de detaillering en de compositie, een relatief laat toegepaste, sobere maar verzorgde variant van het type villa dat vooral tussen ca. 1880-1900 in villa parken werd toegepast . Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStationslaan65751 JLDeurne

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin
Neeoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeErfscheiding(D)Hek

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DeurneM1625

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hermans, J. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur