517848 - Prins de Lignestraat
Prins de Lignestraat 20, 6161 CZ te Geleen

Inleiding

KAPELANIE, behorend tot de parochie van H. Augustinus, gebouwd in 1936 in traditionele stijl. De kapelanie is gelegen tegenover de Augustinuskerk en de pastorie. Deze drie vormen met zeven woningblokken naar ontwerp van architect A. Boosten het complex Prins de Lignestraat met nummer 585828.

UITGESLOTEN van bescherming zijn de recente garage en tuinmuur.

Omschrijving

KAPELANIE met rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder zadeldak met Hollandse pan en dakkapellen. Gootoverstekken in hout. De gevels hebben een plint van rode baksteen en een geel-rood genuanceerde optrek in kettingverband. In de gevels zitten houten rechthoekige kozijnen met gekleurd glas-in-lood bovenlichten onder rollaag en authentieke houten rolluiken.

De VOORGEVEL heeft een verhoogde plint tot onder de vensters. De entree gelegen tussen rode baksteen lisenen heeft een orginele houten deur met smeedijzeren hekwerk voor venster. Boven de deur bevindt zich een kunststenen afdak, waarboven een bovenlicht met gekleurd glas-in-lood. Voor de deur liggen twee treden met hardstenen aantreden op baksteen. Links in de eerste laag een dubbel venster, waaronder een brievenbus en rechts een driedelig venster met bovenlicht. Beide vensters hebben een houten rolluik. In de tweede laag twee dubbele en een driedelig venster, waaronder een gebakken dorpelsteen met baksteen aanzet en een kleine uitspring van de gevel boven de drie vensters. Op het dak twee dakkapellen met driedelige kozijnen onder een dakschild met aan de zijkant bitumineuze schubvormige bekleding. In de LINKER ZIJGEVEL bevinden zich rechthoekige vensters en drie glas-in-lood vensters ter plaatse van het trappenhuis. Rechts in de eerste laag heeft een venster een houten rolluik. Voor de keldervensters zijn roosters en tralies aangebracht. In het verlengde van deze gevel staat een volume van één laag met venster met bovenlicht en rolluik.

De ACHTERGEVEL heeft links een serre, onder een golfplaten dak, waarin dubbele tuindeuren met aan weerszijden vensters, en hardsteen dorpels. Links van de serre is een afgeronde muur met rollaag. Voor de serredeuren en ramen is een groot houten rolluik. Rechts tegen de achtergevel staat een volume van één laag met platdak waarop een gedeeltelijke borstwering. Tuindeur heeft een betonlatei. In tweede laag zit een driedelig venster en rechts een deur met venster. Op het achterdakvlak zijn twee kleine dakramen aanwezig.

De RECHTERZIJGEVEL is geheel blind.

De structuur van het INTERIEUR is zeer gaaf. BESCHERMINGSWAARDIGE interieuronderdelen zijn onder meer de originele schouwen, meerkleurige vloertegels in hal en serre en het authentieke trappenhuis.

Waardering

De kapelanie bezit in hoge mate cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De kapelanie is in zeer hoge mate gaaf bewaard gebleven, zowel voor wat betreft exterieur als interieur. De kapelanie vormt met de Augustinuskerk en de pastorie een essentieel onderdeel van de planmatige uitbreiding van Geleen tijdens het interbellum en vormt een bijzonder geheel met het complex mijnbeambtenwoningen in de Prins de Lignestraat. Het gebouw is van groot belang voor de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De kapelanie is representatief en substantieel voor de geschiedenis van het wonen binnen sociaal hiërarchisch bepaalde kaders waarbinnen lichte vormen van differentiatie mogelijk waren hetgeen tot uitdrukking komt in bouwkundige hoofdvorm, detaillering en materiaalkeuze. Binnen het ensemble van de Prins de Lignystraat vervult deze kapelanie een prominente rol in zowel stedebouwkundig opzicht en als exponent van het maatschappijbeeld uit de bouwtijd waarin de zielzorg onlosmakelijk verbonden was met het dagelijks leven van het mijnwerkersbestaan. Het algemeen belang van de kapelanie wordt bepaald door het geheel van voornoemde waarden.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kapelanie

van Eys, J.H. ; Limburg