517848 - Prins de Lignestraat
Prins de Lignestraat 5, 6161 CX te Geleen
Prins de Lignestraat 7, 6161 CX te Geleen
Prins de Lignestraat 9, 6161 CX te Geleen
Prins de Lignestraat 11, 6161 CX te Geleen

Inleiding

Vier BEAMBTENWONINGEN onder doorlopende kap gebouwd in 1927 in traditionalistische stijl naar ontwerp van architect A.J.N. Boosten in opdracht van de Stichting Thuis Best te Heerlen.

Dit blok van vier woningen vormt samen met zes blokken beambtenwoningen, de Augustinuskerk met pastorie en kapelanie het complex Prins de Lignestraat. In 1952 is door Thuis Best bij de panden een berging achter het washok gebouwd, welke zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Verder zijn UITGESLOTEN van bescherming de serre uit 1958, het bouwvolume onder het afdak, de garage uit 1978 en de rolluiken bij het pand nr. 5; een luifel bij de achterdeur en de rolluiken van pand nr. 7; de carport bij alsmede de aanbouw achter woning nr. 11.

Omschrijving

Blok van vier BEAMBTENWONINGEN onder zadeldak, waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de straatrichting. De woning geheel links met huisnummer 5 heeft een geknikt asymmetrisch zadeldak, waarvan de noklijn loodrecht staat op de straatrichting. De panden hebben gootoverstekken in hout onder een dak met rode Tuiles du Nord. Pand nr.7 heeft rode betonpannen. De woningen hebben twee bouwlagen en een rechthoekige plattegrond, die per twee woningen is gespiegeld. Gevels van geel genuanceerde baksteen metselwerk in kettingverband op licht risalerende rode trasraam plint in kruisverband met rollaag. In de gevels rechthoekige houten vensters en deuren.

De VOORGEVEL(S) hebben twee bovenelkaar gelegen driekantige erkers onder een plat dak. De erker in de eerste laag heeft vensters met bovenlicht, dorpel van loodslabben op rollaag. Tussen de eerste en tweede, en de derde en vierde woning is een hoge schoorsteen met een verticale uitsparing over de volle hoogte, rustend op kunststenen console. De goot is ter plaatse van de schoorsteen onderbroken. De entree heeft een houten voordeur, waarin oorspronkelijk een verticale houten lat en zes kleine raampjes. Pand nr.9 heeft een nieuwe voordeur. Aan weerszijden van de entree zijn twee bakstenen lisenen onder een zwevende houten luifel, waarboven een bovenlicht, oorspronkelijk met gekleurd glas-in-lood. Voor de deur een rode tegelvloer binnen een natuurstenen rand op baksteen. Een klein toiletvenster. Boven de entree in de tweede laag een badkamervenster met roedeverdeling, gelegen onder een betonlatei en boven een houten bloembak. Pand nr.11 heeft een verticale roedenverdeling en figuurglas. In het dakvlak twee dakramen. Pand nr.7 heeft twee recente zoldervensters.

De VOORGEVEL VAN PAND NR.5 wijkt enigzins af. De entree is gelegen onder grote luifel. Pand nr.5 heeft een aanbouw in loggia in halfsteens verband met houten venster onder doorlopende luifel. In de topgevel bevinden zich drie vensters onder een betonlatei en boven een brede bloembak, deze loopt door tot aan de schoorsteen. Entree met niet-authentieke betontegels.

Bij LINKER ZIJGEVEL van hoekpand nr.5 loopt het dak door tot op de eerste laag. Het rechter geveldeel heeft een nieuw kozijn in nieuwbouw. Het linker geveldeel heeft een klein kozijn en een keukenraam. In het dakvlak twee dakkapellen, beide onder een plat dak. De onderste heeft een houten bloembak, de bovenste is direct gelegen naast een hoge schoorsteen. Pand nr.5 heeft dakkapellen met kunststoffen kozijnen, luifel en bloembak.

De ACHTERGEVELS hebben een vooruitspringende plint. In de eerste laag dubbele houten tuindeuren met roedeverdeling en bovenlicht, gelegen onder latei. En een houten keukendeur. Bij pand nr.7 is de eerste laag wit gesausd en hebben de tuindeuren geen roedeverdeling. Pand nr.9 heeft een recente schuifdeur onder latei. Pand nr.11 heeft aanbouw volume van één laag. In de tweede laag bevinden zich drie dubbele vensters met roedeverdeling, gelegen onder doorlopende betonlatei en boven dubbele rij ongeglazuurde rode dorpelstenen. In het achterdakvlak een dakkapel met drie vensters onder overstekend plat dak. Verder een korte schoorsteen. Pand nr.7 heeft een recent tuimelvenster en twee vernieuwde schoorstenen.

ACHTERGEVEL HOEKPAND NR.5 wijkt af, en heeft een houten achterdeur en venster met roedenverdeling onder doorlopende latei. In de topgevel drie aaneengesloten vensters onder latei. Pand nr.5 heeft een aanbouw onder lessenaarsdak, kunststoffen keukendeur en raam in gecementeerd gevelvlak. Verder is het bijkeukenraam gedicht en is er een kunststoffen bijkeukendeur.

De RECHTER ZIJGEVEL van hoekpand nr.11 heeft een hoge schoorsteen, als in voorgevel, gelegen boven een hoge plint en naast een klein venster. Rechts in de gevel een lage plint onder keukenraam. In de topgevel twee kleine vensters, gelegen aan weerszijden van schoorsteen, het linker onder latei en het rechter onder rollaag. Pand nr.11 heeft een venster van glazen bouwstenen.

Bij alle panden staat achter de keuken een losstaand WASHOK van baksteen in halfsteens verband met iets uitstekende plint in kruisverband onder overstekend plat dak.

De woningen worden gedeeltelijk gescheiden door een TUINMUUR.

De structuur van het INTERIEUR is bij pand nr.5 redelijk in tact, bij pand nr.7 in hoge mate in tact en bij de panden nr.9 en 11 matig in tact.

Waardering

De woningen bezitten in hoge mate cultuurhistorische waarden vanwege de oorspronkelijke funktie, beambtenwoningen voor de Staatsmijn Maurits, als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang voor het oeuvre van de architect A. Boosten, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Als onderdeel van het complex Prins de Lignestraat zijn de woningen van groot belang voor de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De woningen zijn representatief en substantieel voor de geschiedenis van het wonen binnen sociaal hiërarchisch bepaalde kaders waarbinnen lichte vormen van differentiatie mogelijk waren hetgeen tot uitdrukking komt in de bouwkundige hoofdvorm, de detaillering en de materiaalkeuze. Het algemeen belang van de woningen wordt bepaald door het geheel van voornoemde waarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Beambtenwoning

Boosten, A.J.N. ; Limburg